poniedziałek, 28 maja 2012

Dietetyczna pizza na Dzień Matki



Pizza miała być wczoraj. Nie dotarła jednak. Zostałam znów wciągnięta w wir wydarzeń studenckich, zwanych zaliczeniami.
Zrobiłam mamie na Dzień Matki wyżerkę : ) Nieudolnie usiłowałam usypać serduszka z kukurydzy na wierzchu pizzy, ale wyszło średnio. Ale smakowało, oj smakowało ; )

Składniki na ciasto (na 3 średnie pizze)
  • 195g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki)
  • 180g mąki żytniej pełnoziarnistej (1,5 szklanki)
  • 30g otrębów (u mnie mix pszennych, owsianych i orkiszowych)
  • 30g drożdży
  • 120ml mleka
  • ok. pół szklanki wody (trzeba"wyczuć" po konsystencji ciasta - ma być zwarte!)
  • po pół łyżeczki soli i cukru
  • 10g oliwy (łyżka)
Składniki na sos
  • ząbek czosnku
  • słoiczek koncentratu pomidorowego ( u mnie na 1,5 pizzy 80g)
  • zioła!!! : ) bazylia, oregano, majeranek i wszystko co lubicie
  • po pół łyżeczki soli i cukru
  • pieprz do smaku
Mleko delikatnie podgrzać (do około 45stopni). Wsypać do niego cukier i łyżeczkę mąki pszennej oraz rozkruszyć drożdże i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut, aby drożdże podziałały ; )
W tym czasie wymieszać pozostałe mąki wraz z solą i otrębami i przygotować sos - do koncentratu dodać wszystkie zioła i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zamieszać. Gotowe : )
Zawsze w tym momencie zabieram się za tarcie sera na pizzę, krojenie wędliny, przygotowywanie innych składników, które będą mi potrzebne.
Gdy drożdże sobie podrosną przelać je do mąki i delikatnie mieszać ręką, wyrabiając ciasto. Dolać wodę w takiej ilości, która da nam idealnie zwarte ciasto, plastyczne, nie klejące się do rąk. Jeśli ewentualnie nalejemy za dużo wody, zawsze możemy dosypać sobie mąki.
Po wyrobieniu ciasta, odstawić je na pół godziny w ciepłym miejscu (u mnie zawsze daje się na szafę : )).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, dodać łyżkę oliwy i rozwałkować, posmarować sosem, rozłożyć pomidory, obsypać innymi warzywami, serem, chudą wędliną i tym, co nam się nawinie.

Piec około 20minut w 180stopniach. Dłużej, jeśli wolimy grube ciasto i nie rozwałkujemy cienko. Łatwo można jednak poznać, że pizza jest gotowa, gdy zaczynają się rumienić jej brzegi.

Ciasto świetnie nadaje się do mrożenia. Ja zawsze robię sobie go więcej i trzymam w zamrażalniku gotowe, wyrośnięte ciasto, które później w 15minut zamienia się w pizzę : )

Czas na piknik 2012   Sprawdzone menu na imprezy!

Pomidorowe inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)