Dzisiaj upiekłam swoją pierwszą w życiu chałkę. Uwielbiam obserwować jak ciasto drożdżowe rośnie...
Nie jest niestety idealna, ale już wiem, że ten przepis (w udoskonalonej formie) na pewno nie raz jeszcze wykorzystam! Dodatek czekolady podpatrzyłam stąd, jednak nie dodawałam ani jajka, ani migdałów w ramach nadzienia. ; )
Pełnoziarnista chałka z czekoladą
- 1szklanka mąki pszennej tortowej
- 1,5szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub innej)
- 4łyżki cukru
- 2jajka (w tym 1 białko do posmarowania chałki)
- 25g drożdży
- 20g masła
- szczypta soli
- 100ml letniego mleka
- 40g czekolady
Pokruszone drożdże wymieszać dokładnie z letnim mlekiem.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, solą, miękkim masłem i jajkami (mogą być lekko ubite). Drożdże z mlekiem wlać do mąki i zagniatać przez kilka minut ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na trzy części. Rozwałkować każdą z nich i nadziać czekoladą dokładnie tak jak tu, a następnie złączyć końce trzech wałeczków i zapleść warkocz. Tak przygotowaną chałkę odstawić ponownie do wyrośnięcia na 15-30minut (lub więcej, w zależności od tego, ile ma się czasu). Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozbełtanym białkiem i posypać makiem/sezamem/wiórkami kokosowymi (o tym niestety zapomniałam!). Piec około 20minut w 180stopniach.
Czuję wiosnę...
Przepis dodaję do akcji "Wielkanocne smaki 2012".
Przepis dodaję do akcji "Wielkanocne smaki 2012".
zrobię taką na Wielkanoc ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
A zastanawiałam się dzisiaj czy wyszłaby chałka z mąki pełnoziarnistej (też myślałam o takim debiucie chałkowym), widać da się :)
OdpowiedzUsuń