Zakup patelni ceramicznej poskutkował zrobieniem banalnie prostych pełnoziarnistych pancakesów kakaowych. Niestety nie miałam czasu na robienie zdjęć, bo patrzyły na mnie tak uroczo i chciały definitywnie, by je natychmiast zjeść.
Postaram się dodać zdjęcie, jak tylko znajdę trochę czasu na zrobienie ich ponownie.
Pozdrawiam wiosennie!
Orkiszowe pancakesy kakaowe
- mąka orkiszowa pełnoziarnista - 150g
- mleko - 250ml
- żółtko jaja
- białka z dwóch jaj (myślę, że i z jednego wystarczy)
- cukier trzcinowy - 3łyżki
- kakao - 2łyżki
- odrobina oleju do smażenia
Ubić białka. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą mąkę, cukier i kakao. Następnie powoli wlewać mleko i żółtko, ciągle mieszając. Gdy masa dokładnie się już połączy, dodać ubite białka i delikatnie zamieszać całość. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej bez tłuszczu lub na jego odrobinie.
Ja podałam je z musem z mrożonych truskawek i jogurtu. Równie smaczne muszą być też z konfiturami lub solo : )
Przepis dodaję do akcji "Śniadanie mistrzów".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz