Składniki (na 2 porcje)
- 100g kaszy jaglanej
- 150g mięsa mielonego
- 100g cukinii
- 60g marchewki
- 150g pomidora
- 3-4 pieczarki
- 1 łyżeczka oliwy
- po łyżce posiekanych świeżych ziół - bazylii, oregano, natki pietruszki, koperku
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala (opcjonalnie)
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso smażyć chwilkę na rozgrzanej oliwie, gdy zbieleje podlać wodą i dusić pod przykryciem. Cukinię i pieczarki pokroić w półplasterki. Wrzucić do mięsa. Marchewkę zetrzeć na tarce. Pomidorka pokroić w małe kawałeczki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Gdy mięso będzie już miękkie dodać do niego marchewkę, pomidora, czosnek, zioła, i inne przyprawy. Dusić całość jeszcze chwilkę, co jakiś czas mieszając. Gdy wszystko będzie już w pełni miękkie, dodać kaszę i wymieszać lub podać po prostu na talerzu obok kaszy :)
Przepis dodaję do akcji "Warzywa psiankowate 2012", "Zielnik kuchenny", "Na grzyby!", "Potrawy rozgrzewające".
Szybko i smacznie :-) Można również to razem połączyć i pyszny farsz wychodzi.
OdpowiedzUsuńLubia dania 'na szybko", a przy okazji smakowite :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania, proste i bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń