Składniki:
- 1000g mąki (800g pszennej tortowej, 200g pszennej pełnoziarnistej)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 200ml miodu
- 250g cukru
- 125g masła
- 3 łyżki oleju
- 120ml mleka
- 2 całe jaja
- 1 żółtko
- 16g cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki sody
- olejek do ciast - arakowy/rumowy/migdałowy
- 30g przyprawy korzennej
Na stolnicę wysypać mąkę, drobnym strumieniem wlewać masę i wyrabiać ciasto. Po dokładnym wymieszaniu dodać jajka, sodę, budyń, cukier waniliowy, przyprawy, kakao i olejek. Wszystko dokładnie połączyć. Powstaje dość miękka masa, którą należy włożyć na około 4 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 2,5-3 mm i wykrawać pierniczki.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w 180 stopniach 15 minut.
Z tego przepisu wyszło mi 6 dużych blach pierników : )
Przepis dodaję do akcji "Świąteczne ciasteczka", "Potrawy rozgrzewające" oraz "Wigilia 2012".
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Wigilia.
OdpowiedzUsuń