czwartek, 26 lutego 2015

paprykowo-słonecznikowa tapenada po mojemu

Nawet w okresie życiowych zawirowań trzeba coś jeść! ;-) Najlepiej na szybko, bez zbędnego wydziwiania i żeby było zdrowo. Wydaje się wiele? Nic bardziej mylnego!
Ta pasta to moja wariacja na temat tapenady, czyli klasycznej pasty z oliwek, która wywodzi się z Prowansji.. Potrzebujecie blender, młynek do kawy, miseczkę, 5 minut i oczywiście te parę pysznych składników. Do dzieła!



Składniki
  • garść oliwek zielonych
  • pół małej papryki czerwonej
  • 5 sztuk suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy ziołowej z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • natka pietruszki
Paprykę rozdrabniamy i blendujemy z oliwkami, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Słonecznik mielimy wraz z siemieniem lnianym w młynku do kawy. Dodajemy je wraz z oliwą i dokładnie mieszamy.
Podajemy z pieczywem razowym, krakersami lub waflami ryżowymi / kukurydzianymi.

10 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie, smakuje pewnie jeszcze lepiej. Chyba zaraz wybiorę się do sklepu i robię :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie wygląda rewelacyjnie, z pewnością wypróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zblendowałam wszystko razem, bo nie mam młynka i jest pyszne. Dzięki za inspirację na nowej drodze życia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Aaaa pyszności !!! :) Uwielbiam takie smaki, a tapenada dla mnie to idealny dodatek do wielu dań czy po prostu do bagietki :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam klasyczną tapendę z oliwek, ale twoja wariacja bardzo mi się podoba! Dzisiaj sobie zrobię na podwieczorek. Uwielbiam te smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! Dzisiaj go wykorzystałam i zajadam się pieczywem chrupkim i właśnie tą tapenada :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Takie domowe przysmaki są zdecydowanie najlepsze :) Połączenie suszonych pomidorów i oliwek brzmi wręcz idealnie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Łato i zdrowo to lubię.

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny przepis wygląda smakowicie i zdrowo

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)