Niesamowicie dumna jestem z tego ciasta. Gdy je wkładałam do piekarnika miało może 1,5cm wysokości, a po wyciągnięciu... : )))
Ciasto drożdżowe to jeden ze smaków, kojarzących się cudownie z dzieciństwem.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 30g drożdży
- 25g oleju rzepakowego
- 60g cukru brązowego
- 100ml mleka
- ok 100ml wody
- 1 jajko
- owoce - tyle, ile lubicie :) mogą być świeże, mrożone, z kompotu
Mleko podgrzać do około 40stopni. Dodać do niego łyżkę cukru brązowego i pokruszyć drożdże, a następnie dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia około 20minut.
Wszystkie mąki wymieszać ze sobą, wsypać resztę cukru i wyrośnięte drożdże. Wymieszać wszystko ręką, dodać olej, jajko i cały czas wyrabiając, dolewać sobie wody - tyle, ile będzie potrzebne aby ciasto nie kleiło się do rąk. Gdy ciasto będzie miało już odpowiednią konsystencję, wyrabiać je jeszcze przez około 5minut. Po tym czasie odstawić do wyrośnięcia na 30minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto przełożyć do formy i na jego wierzchu poukładać owoce. Piec około
Przepis dodaję do akcji "Zdrowe słodycze", "Plaisir pologne", "Piekę pełnoziarniście".
Ślicznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPiec około.... ile czasu??? :D bo dzis chce je piec :)
OdpowiedzUsuńPiec około.... ile czasu??? bo nie widze dalej :D bo dzis chce je piec :)
OdpowiedzUsuńhmm, nie wiem jak mogłam nie zauważyć, że nie napisałam ile :D
Usuńsorry!
wydaje mi się, że około 30-35 minut. dla pewności zerknij po 25 minutach. jak wierzch będzie rumiany to w środku też powinno być idealne :)
Dziękuję bardzo! własnie sie za nie zabieram :)
Usuń