To moja pierwsza zupa dyniowa. Do tej pory robiłam już przeróżne kompozycje z tym wspaniałym jesiennym warzywem - wypieki, dania obiadowe, przetwory. Ta zupa jest naprawdę prosta i smaczna. Znacznie różni się od popularnego kremu z dyni (przepis za kilka dni : )), ale jest równie aromatyczna i rozgrzewająca.
Składniki (na 2 porcje)
- 1 długi wędzony kabanos - daje wspaniały aromat
- 3/4 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 300g dyni
- 600ml wody
- garść nasion słonecznika, uprażonych na patelni
- curry, pieprz, sos sojowy
- szczypiorek, oregano, koperek
- 2 łyżki śmietany 12% (opcjonalnie)
Zagotować wodę. Wrzucić do niej pokrojonego kabanosa. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę oraz dodać do wywaru. Zamieszać, nakryć i gotować 15 minut na małym ogniu (jak rosół). Po tym czasie dodać umytą i pokrojoną dynię. Gotować kolejne 10-15minut. Po tym czasie przyprawić, wlać śmietanę, dodać posiekane zioła i udekorować słonecznikiem.
Przepis dodaję do akcji "Dynia day", "Smak Indii", "Potrawy rozgrzewające".
http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2012/12/zuba-dyniowa-z-kabanosem.html tu moja wersja Twojej zupy :)Zapraszam!
OdpowiedzUsuń