wtorek, 3 grudnia 2013

CZYTELNICY PYTAJĄ: Wysoka zawartość żelaza w otrębach a anemia

Dostałam kolejne ciekawe pytanie - zagadnienie w sprawie otrębów do rozważenia.
Myślę, że więcej osób może zastanawiać się nad tym samym, co autorka komentarza.
Zapraszam więc do drugiego wpisu w cyklu CZYTELNICY PYTAJĄ...


Oto jak brzmiał komentarz w otrębowym wpisie:
"Właśnie szukałam produktów bogatych w żelazo i między innymi na liście były otręby... różne ryżowe, pszenne, owsiane. Więc przy niedoborze żelaza powinnam jeść otręby... A z twojego opisu wynika że jednak nie. Nie bardzo to rozumiem."

Otręby to produkt, który zawiera dużą ilość żelaza w 100g produktu. Należy jednak zadać sobie pytanie ile my tego produktu na codzień zjadamy? Wiele osób wpadnie tu pewnie na pomysł, żeby po prostu zwiększyć maksymalnie spożycie otrębów, bo dostarczy sobie wtedy równie dużo składników odżywczych. Niestety, to nie takie proste, gdyż
 zalecane są maksymalnie 2-3 łyżki, otrębów na dobę (przy czym 1 łyżka waży od 4 do 8g w zależności od ich rodzaju).

Jeśli będziemy więc spożywać codziennie przykładowo po 100g otrębów może dojść m.in. do upośledzonego wchłaniania żelaza (i wtedy już nie tylko z otrębów, ale ze wszystkich produktów jakie spożyjemy), mogą pojawić się nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego lub inne dysfunkcje.

Po drugie - zawarte w otrębach żelazo to tzw. żelazo niehemowe, które gorzej się wchłania niż to z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego (one z kolei zawierają żelazo hemowe).

Po trzecie - tyle samo żelaza co w zalecanych 2-3 łyżkach otrębów (na przykładzie otrębów pszennych zawierających 4,9g żelaza w 100g produktu) znajduje się np. w 20g wątróbki drobiowej, 50g polędwicy wołowej, 70g mięsa z królika, 50g kaszy gryczanej, 30g kaszy jaglanej, 80g pieczywa żytniego pełnoziarnistego (1kromka), lub 80g pumpernikla. Oczywiście polecam zjadać i otręby, i pozostałe produkty bogate w żelazo, tylko wszystko w rozsądnych ilościach ;)

Dostaję również wiele głosów osób jedzących otręby w ilościach na "kilogramy". Owszem, są osoby, którym nadmierne ilości otrębów spożywane przez dłuższy czas nie szkodzą w widoczny sposób, ale uważam, że nie jest ani zdrowe ani rozsądne. Tym bardziej, że naprawdę jest o wiele różnych produktów, które można spożywać by dostarczyć sobie czy to błonnika, czy minerałów. 
Spożywanie otrębów jest korzystne w naszej diecie, bo zawierają błonnik i cenne składniki mineralne, ale korzyść będziemy mieli z nich TYLKO i wyłącznie wtedy, kiedy będziemy je spożywać w zalecanych ilościach.

Mam nadzieję, że rozwiałam wątpliwości czytelniczki i tych z Was, którzy trafiają tutaj w poszukiwaniu wiedzy żywieniowej :)

5 komentarzy:

  1. Ładnie to napisałaś :) W punkcie "po trzecie" uwzględniłaś przyswajalność żelaza hemowego i niehemowego czy chodzi po prostu o ilość żelaza w produkcie?

    Przyswajanie czegokolwiek z otrębów czarno widzę, bo przecież jemy je po to, by w stanie ledwie naruszonym wychodziły z naszego organizmu, pociągając niechciane odpadki za sobą. Ta cała otrębowa propaganda cuchnie mi wygodą producenta, któremu zostają śmieci po omłocie ziarna i chciałby i na nich zarobić. Lepiej zjeść coś sensownego, niż napędzać takie błędne koło: najpierw najeść się świństw, a potem je usuwać z organizmu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za dobre słowo.
      Punkt trzeci odnosi się do zawartości żelaza w produktach. Chyba to trochę źle ujęłam, zaraz coś tam poprawię, żeby było jasne o co chodzi. :)
      Dokładnie - lepiej dbać o "czystą miskę" (jak to ładnie u siebie opisałaś), niż jeść nie wiadomo ile niezdrowych rzeczy, a potem zapychać się otrębami, bo "mało kalorii a sycące". Zdrowy, prawidłowo odżywiający się człowiek dostarczy sobie odpowiednią ilość błonnika, witamin i minerałów z pożywienia (warzywa, owoce, produkty zbożowe itp.).
      A nad tezą o kombinacjach producentów też się nie jeden raz już zastanawiałam, ale to tylko nasze gdybania, nie potwierdzone sensownymi dowodami.

      Usuń
  2. a ja właśnie ostatnio się zastanawiałam jak to jest z tymi otrębami i teraz już wiem, ciekawy post!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy post:) mi przy ciąży je zalecano:)
    Zapraszam do mnie w wolnym czasie:)
    http://mesmerize87.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

  4. Witaj ;) mam skłonność do anemii.myśle,że mam jelito drażliwe i to z tego powodu wchłanianie żelaza jest upośledzone.po kuracji żelazem,gdy poziom sie unormowal,lekarka zalecila brac żelazo 2x w tygodniu w formie suplementu.chciałam zapytać,co przykładowo powinnam jeść dziennie(i w jakich ilosciach),by zapobiec niedoborowi żelaza?bardzo bd wdzięczna za odpowiedz.pozdrawiam, jess

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)