środa, 19 listopada 2014

mój jesienny niezbędnik - dyniowe ciasto korzenne

Nigdy nie kłamię w tytułach. Mój jesienny ulubieniec - dyniowe korzenne wypieki!
Zwykle pojawiały się w mojej kuchni kilka razy w sezonie... Tym razem - kryzysowo - to mój dyniowy debiut tej jesieni.
Mam jednak wrażenie, że za każdym razem to ciasto smakuje lepiej. Zawsze coś w nim zmieniam, choć w istocie są dość podobne do moich poprzednich (klik, klik) wypieków dyniowych.
Bez problemu możecie upiec z tego przepisu muffinki, a nie ciasto. Ja z lenistwa przelałam masę do formy, choć w zamiarze miałam właśnie muffinki ; )


Składniki (na około 18 kawałków)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka startej surowej dyni, mocno odciśniętej (ok 350-400g)
  • 2 szklanki mąki (u mnie 1/2 szkl kukurydzianej, 1/2 szkl pszennej pelnoziarnistej i 1 szkl pszennej tortowej)
  • duża garść zmielonych lub pokrojonych orzechów (u mnie mix włoskich, ziemnych i laskowych)
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki przypraw - cynamonu, kardamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej albo po prostu przyprawa do piernika ( jeśli nie lubicie mocno korzennych aromatów polecam dodać mniej przypraw - max łyżkę)
Wykonanie jak w przypadku muffinek (bo to w sumie zmodyfikowany przepis na muffinki) - im prościej, tym lepiej.
Składniki suche - mąka, orzechy, ksylitol, soda, przyprawy.
Składniki mokre - jajko, mleko, olej, dynia, ekstrakt waniliowy.
Suche składniki łączymy osobno w dużym naczyniu, mokre osobno w nieco mniejszym. 
Dodajemy mokre do suchych, dokładnie mieszamy i przelewamy do formy.
Pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Delektujemy się smakiem w doborowym towarzystwie kawy lub herbaty (ewentualnie dobrych przyjaciół, choć to ciasto, z którym mam ochotę się zaszyć w czeluściach mego pokoju i z nikim nie dzielić ; )).


5 komentarzy:

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)