- ciecierzyca - 1/2szkl suchych nasion
- ziemniaki - 4małe sztuki, pokrojone w słupki
- papryka czerwona - 1 średnia sztuka sztuka
- marchewka - 1 duża sztuka
- szpinak - 100g świeżych liści
- łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- pieprz, curry, papryka, zioła prowansalskie i wszystko co lubicie - jak najwięcej przypraw
pokrojone w słupki ziemniaki wrzucić na patelnię z oliwą i dusić pod przykryciem kilka minut, mieszając co jakiś czas.
w tym czasie pokroić paprykę na niewielkie paseczki, marchewkę w plasterki, a czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać drobno.
do ziemniaków dorzucić paprykę i marchewkę, dusić do miękkości (ja podlewałam wodą z gotowania ciecierzycy). następnie dorzucić szpinak i ciecierzycę, czosnek i przyprawy. dokładnie wymieszać. po chwili zdjąć z ognia i podawać. :)
danie jest bogate w białko, błonnik i witaminy. :) warzywa i strączki, czyli bogactwo zdrowia!
tygodniowy wyjazd do warszawy wspominać będę jeszcze długo. udało mi się zobaczyć kilka wspaniałych miejsc, w których jeszcze nie byłam, ugotować kilka wyśmienitych potraw, których jeszcze nie jadłam i odpocząć tak, jak dawno nie odpoczęłam. : ) powyżej kawałek mojej wyprawy od kuchni.
Przepis dodaję do akcji "Festiwal kuchni indyjskiej", "Dania upiększające skórę" oraz "Czas na piknik".
ciecierzycy nie jadłam, ale spróbuję:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!