Składniki:
- 50g masła
- 40g cukru pudru
- jajko
- 25g śmietany 18% (2łyżeczki)
- 130g mąki pszennej tortowej (szklanka)
- 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (trochę ponad pół szklanki)
- 60g mąki pszennej pełnoziarnistej (prawie pół szklanki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 300g rabarbaru - waga po obraniu i oczyszczeniu
- 3,5łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 400ml mleka
Całe ciasto - 1931kcal (5porcji, 1porcja - 386kcal)
Białko - 46g (9,2g w porcji)
Tłuszcz - 59g (11,8g w porcji)
Węglowodany - 315g (63g w porcji)
Błonnik - 23g (4,6g w porcji)
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając cały czas, dodać jajko. Gdy masa będzie już gładka uzupełnić ją śmietaną.
Rabarbar umyć, obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. Dosypać do niego 1,5łyżki cukru i odstawić by puścił sok.
Do masy z masła, cukru, jajka i śmietany stopniowo dodawać wszystkie mąki i, proszek do pieczenia, cały czas mieszając. W pewnym momencie porzuciłam łyżkę i wyrabiałam ciasto rękami, bo było zbyt gęste :)
Gdy ciasto będzie już połączone, włożyć je do zamrażalnika.
Odmierzyć 400ml mleka i przygotować z niego budyń według przepisu podanego na opakowaniu.
Nastawić piekarnik na 180stopni.
Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika, rozwałkować je cienko. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować i oprószyć. Z owoców odlać nadmiar soku. Na ciasto nałożyć warstwę rabarbaru i polać ją przygotowanym wcześniej budyniem.
Piec około 35minut, obserwując co jakiś czas. Będzie gotowe, gdy brzegi się zarumienią.
Gdy tylko zobaczyłam rabarbar, ucieszyłam się ogromnie. "chodziło" za mną już od dawna ciasto z nim, a niestety w ubiegłym roku nie zrobiłam sobie rabarbarowych zapasów.
Dzisiaj mam już w zamrażalniku dwa pojemniczki z ładnie przygotowanymi kawałeczkami rabarbaru, mówiącego "wyciągnij mnie" ; )
Wiosna w pełni. zabierzmy się wszyscy do pieczenia ciasta z rabarbarem!
Przepis dodaję do akcji "Rabarbar. Zbieramy przepisy przed sezonem 2012", "Czas na piknik", "Rabarbarowa akcja".
Zdjęcia doprawdy kuszące:) U mnie też zaczął sie już sezon na rabarbar - kompoty, ciasta, konfitury rabarbarowe. Zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuńI serdecznie pozdrawiam.
u mnie jeszcze rabarbaru nie ma a szkoda:( uśmiechnęłam się na widok twojej patery-mam identyczną:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńciekawe ciasto..
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za udział:*
Ale to apetycznie wygląda, szczególnie z góry! :P Ale i z boku.
OdpowiedzUsuń