sobota, 16 czerwca 2012

domowy jogurt naturalny? to takie proste... : )

 Składniki:
  • 1 litr mleka 2%
  • 150ml jogurtu naturalnego (najlepiej jak najbardziej NATURALNEGO)
Tak, naprawdę nic więcej nie jest potrzebne : )
No, jeszcze garnek i kocyk.

A więc... mleko podgrzewamy do temperatury około 40-45 stopni. Można to łatwo sprawdzić palcem (jeśli dasz radę wytrzymać kilka sekund i nie parzy, to znaczy, że temperatura jest dobra). Jeśli podgrzejemy za mocno, dobre bakterie zostaną zabite i z jogurtu nici.
Ale nie bójcie się - naprawdę trudno to zepsuć! : )
Do kubeczka z jogurtem wlać odrobinę ciepłego mleka, wymieszać. Przelać rozrzedzony jogurt do garnka z ciepłym mlekiem i połączyć całość. Zakryć pokrywką i zawinąć w koc.
Pozostawić tak całość na kilka godzin (ja zazwyczaj trzymam 5-6godzin). Im dłużej będziecie trzymać, tym gęściejszy i kwaśniejszy będzie.
Po tym czasie jogurt włożyć do lodówki, co przerwie proces fermentacji.

Taki jogurt można przechowywać w lodówce spokojnie przez 5dni, a jeśli składniki były świeże to nawet 7.
Oczywiście do kolejnego jogurtu nie musicie już kupować nowego, wystarczy Wam mleko i odrobina własnego jogurtu : ) Ale frajda, nie?

Wygląda i smakuje jak jogurty ze sklepu. Jeśli do tej pory kupowałeś/kupowałaś ich dużo, odczujesz również różnicę w portfelu. Ja jestem prawdziwym jogurtożercą i zaoszczędzanie miesięcznie kilkunastu złotych jest naprawdę fajne : )

Polecam do jogurtu domową granolę, na którą przepis wrzucałam wczoraj (klik).


5 komentarzy:

  1. Właśnie wczoraj postanowiłam zrobić swój pierwszy jogurcik, chyba trochę przedobrzyłam i było za ciepło bakteriom, ale jest zjadliwe, a radość i tak nieopisana! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę : ) ja robię non stop, już chyba jogurtu nie kupię, chyba że się któregoś dnia zagapię i zjem cały, nie zostawiając sobie porcji na nowy ;p
      pozdrawiam!

      Usuń
  2. Witam, czy z mlekiem 1,5% też da się ten jogurt zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt wyszedł smakowity. Nie jadam za dużo jogurtów, ale myślę że będę go robić, dla urozmaicenia śniadania, bo płatki z mlekiem już mi się trochę przejadły.

      Usuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)