sobota, 30 czerwca 2012

fasolka po bretońsku - przepis znany i kochany (366kcal)


Dla odmiany nie zaskoczę niczym zdrowym ani pełnoziarnistym. Czasem nawet studentce dietetyki przychodzi ochota na coś tradycyjnego : ) W zamrażalniku poniewierają się od pewnego czasu kiełbaski, a do tego dostałam niedawno fasolę BIO od firmy Biofuturo, produkującej ekologiczną żywność. Żyć nie umierać, na kolejny leniwy dzień, proponuję prosty i szybki (pod warunkiem, że pomyśli się przed spaniem o tym, by namoczyć fasolę!) obiad, który pewnie nie jednemu z Was w dzieciństwie przyrządzali rodzice.

Składniki (na 3 porcje)
  • 1 szklanka suchych nasion fasoli piękny jaś karłowy BIO Biofuturo
  • 1 cebula
  • 2 małe kiełbaski dobrej jakości
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • pieprz, liść laurowy, szczypta soli, papryka słodka
Fasolę namoczyć na noc w wodzie. Rano ugotować ją do miękkości. Pokroić cebulę i kiełbaski w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim cebulę wraz z kiełbaskami. Dorzucić je do miękkiej fasoli, doprawić i dodać koncentrat. Całość poddusić chwilkę i zdjąć z ognia. Voila! : )
Porcja - 366kcal

2 komentarze:

  1. Już sobie zapipisałam :D Dziękuję za udział :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że również testujesz BioFuturo. ;) I jak Ci się podobają ich produkty? ;)

    A fasolka wygląda baardzo apetycznie. ;) mój mężczyzna jak zajrzał mi przez ramię powiedział: 'Zrooobisz fasolkę jutrooo?'? :P

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)