Dostałam od firmy Biofuturo dwie mieszanki do wypieku domowego pieczywa - mieszankę na chleb dyniowy oraz mieszankę na chleb słonecznikowy. Współpraca z tą firmą bardzo mnie cieszy, gdyż lubię produkty ekologiczne i chcę, w ramach swojej podzięki dla firm, które zajmują się produkcją żywności ekologicznej, promować ich produkty.
Postanowiłam wykorzystać obie mieszanki do wypieku bułeczek : ) Ostatnio jestem w domu sama, kupowanie całego chleba mi się nie opłaca, bo jem go tydzień. Bułeczki mogę sobie zabrać ze sobą na wyjście, są wygodniejsze. A przy okazji mogę idealnie jedną porcję śniadaniową zamrozić i wyciągnąć w odpowiednim momencie.
Polecam więc te bułeczki "samotnym", a dla rodzin - w zwiększonych proporcjach : )
Nie skorzystałam z przepisu na opakowaniu, ale stanowił on dla mnie inspirację.
Składniki (na 5 bułeczek)
- 100g Mieszanki do wypieku chleba dyniowego Futuro
- 100g Mieszanki do wypieku chleba słonecznikowego Futuro
- około 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (do podsypywania stolnicy)
- 30g otrębów (u mnie mix 5rodzajów)
- 150ml lekko podgrzanej wody
- 20g drożdży
- 1 łyżeczka oleju do posmarowania bułeczek
- 2 łyżki Sezamu łuskanego BIO Biofuturo
1 szt - 243kcal
Przepis dodaję do akcji "Piekę pełnoziarniście", "Wiem ile jem" oraz "Kuchnia pełna ziarna".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz