niedziela, 1 lipca 2012

bułeczki słonecznikowo-dyniowe z otrębami i sezamem (243kcal/szt)


W mojej akcji "Piekę pełnoziarniście" pojawiło się mnóstwo pomysłów na domowy chleb lub bułki. Rok temu miałam swoje pierwsze podejścia do pieczenia pieczywa. Później nie miałam czasu i wspaniały smak domowego pieczywa poszedł w zapomnienie.
Dostałam od firmy Biofuturo dwie mieszanki do wypieku domowego pieczywa - mieszankę na chleb dyniowy oraz mieszankę na chleb słonecznikowy. Współpraca z tą firmą bardzo mnie cieszy, gdyż lubię produkty ekologiczne i chcę, w ramach swojej podzięki dla firm, które zajmują się produkcją żywności ekologicznej, promować ich produkty.
Postanowiłam wykorzystać obie mieszanki do wypieku bułeczek : ) Ostatnio jestem w domu sama, kupowanie całego chleba mi się nie opłaca, bo jem go tydzień. Bułeczki mogę sobie zabrać ze sobą na wyjście, są wygodniejsze. A przy okazji mogę idealnie jedną porcję śniadaniową zamrozić i wyciągnąć w odpowiednim momencie.
Polecam więc te bułeczki "samotnym", a dla rodzin - w zwiększonych proporcjach : )
Nie skorzystałam z przepisu na opakowaniu, ale stanowił on dla mnie inspirację.

Składniki (na 5 bułeczek)
Wodę lekko podrzać (do ok 40-45stopni), rozkruszyć drożdże i rozpuścić w niej. Mieszanki do wieku chleba wymieszać w misce z otrębami, wlać do nich rozpuszczone w wodzie drożdże i ugnieść ciasto, podsypując sobie mąkę orkiszową, jeśli ciasto lepi się mocno do rąk. Całość odstawić na 20minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie, uzupełnić mąkę, dosypując stopniowo i wyrabiając ciasto, aż będzie gładkie i nie lepiące do dłoni. Uformować wałeczek i rozciąć go na 5 mniej więcej równych części. Z każdej części zrobić kulkę i spłaszczyć ją nieco, tak aby kształtem przypominała bułeczkę. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na mniej więcej godzinę. Później wystarczy już tylko posmarować lekko olejem i posypać każdą bułeczkę ziarnami sezamu. Piec w temperaturze 200 stopni.

1 szt - 243kcal


Przepis dodaję do akcji "Piekę pełnoziarniście", "Wiem ile jem" oraz "Kuchnia pełna ziarna".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)