Składniki (na 2 porcje)
na ciasto:
- 30g otrębów (u mnie po 10g gryczanych, żytnich i owsianych)
- 30g mąki z quinoa
- 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 1 małe jajko (50g)
- 20g świeżych drożdży
- 5g cukru brązowego
- duże jabłko
- 6 łyżek jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tł.
- średniej wielkości gruszka
- szczypta cynamonu
W tym czasie ubić białko jaja i zmielić otręby (np. w młynku do kawy).
Wymieszać pozostałą mąkę z otrębami, wodą, dodać żółtko i "wyrośnięty" zaczyn. Dodać ubite białko, wymieszać delikatnie łyżką. Odstawić jeszcze na kilkanaście minut.
Przygotować sos - jogurt naturalny wymieszać ze startą na grubych oczkach gruszką i cynamonem.
Na końcu, chwilę przed smażeniem do ciasta dodać starte jabłko i również delikatnie wymieszać. Smażyć z obu stron na złoty kolor i podawać z przygotowanym wcześniej sosem.
Porcja - 293g - 311kcal
Mm, wyglądają pysznie, a do tego całkiem niskokaloryczne. ;) Do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie! a w dodatku wyglądają bardzo apetycznie...
OdpowiedzUsuńFajny sosik! Dziękuje za dodanie wpisu i pozdrawiam serdecznie!!
OdpowiedzUsuń