A oprócz szarlotki na moim stole gościły sałatka z ryżem, kukurydzą i papryką, koreczki owocowe i domowej roboty soki.
Ciasto jest klasyczne, szybkie i bardzo proste. Spód - idealnie kruchy, jabłka - intensywnie aromatyczne, a kokosowa pianka to bardzo delikatny akcent.
Niestety podczas robienia zdjęcia rączka mi się z radości zatrzęsła, a to jedyne zdjęcie jakie się ostało.
Przepisy na pozostałe specjały wkrótce!
Składniki (na 9 porcji)
Na spód:
- 100g mąki pszennej typ 650
- 50g mąki pszennej typ 2000
- 100g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1kg jabłek
- 50g cukru
- 35g rodzynek
- 1 łyżka cynamonu
- łyżka soku z cytryny
- 1 białko
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
Jabłka zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier, cynamon, rodzynki i wrzuć do garnka. Całość przesmaż 3-4minuty na średnim ogniu.
Białko ubij ze szczyptą soli i cukru, a następnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj cienko i wypełnij nim spód formy. Środek wypełnij masą jabłkową. Podpiecz 10minut. Wyjmij z piekarnika i rozłóż równomiernie na wierzchu kokosową piankę, a następnie zapiekaj jeszcze przez 5-10minut, do ładnego lekkiego zrumienienia brzegów i wierzchu.
Przepis dodaję do akcji "Ciasta z owocami sadu 2012", "Sprawdzone menu na imprezy".
wyszły z tego piękne szarlotkowe serducha!:)))
OdpowiedzUsuńFaktycznie jak serduszka wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJedno serduszko dla mnie poproszę:)
OdpowiedzUsuń