Ale jest za to masa tartych jabłek, zamkniętych w słoikach, które jesienią, zimą i wiosną wykorzystamy do naleśników, ryżu, deserów czy choćby do chleba jak ktoś na wielkim głodzie będzie ; ) Swoją drogą postaram się wrzucić przepis, bo to naprawdę proste i smaczne!
Jabłek jednak zostało jeszcze mnóstwo, na surowo do zjedzenia też fajne, ale do głowy wpadł pomysł upieczenia ich z nadzieniem orzechowo-żurawinowym.
Składniki:
- 5 małych jabłek
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki orzechów (u mnie fistaszki i włoskie)
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka poppingu z amarantusa
- 1 łyżka miodu lub melasy (opcjonalnie, jeśli jabłka są kwaśne, ja nie dawałam)
- cynamon, kardamon
Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Można wydrążyć gniazda ze środka lub zrobić to po przepołowieniu jabłek. W miseczce wymieszać żurawinę, rozdrobnione orzechy i amarantus, a następnie do środka jabłuszek równomiernie wsypać zawartość miseczki.
Piec 25minut w 160 stopniach.
Na zdjęciu u góry jabłko pieczone w całości, w skórce (która ładnie odeszła w czasie pieczenia :)), a poniżej efekt obrania i wydrążenia jabłek - mniej estetyczny, ale równie smaczny.
Przepis dodaję do akcji "Słodycze bez cukru i aspartamu", "Potrawy rozgrzewające", "Akcja zapiekanki", "Sprawdzone menu na imprezy".
Na zdjęciu u góry jabłko pieczone w całości, w skórce (która ładnie odeszła w czasie pieczenia :)), a poniżej efekt obrania i wydrążenia jabłek - mniej estetyczny, ale równie smaczny.
Przepis dodaję do akcji "Słodycze bez cukru i aspartamu", "Potrawy rozgrzewające", "Akcja zapiekanki", "Sprawdzone menu na imprezy".
Świetny i naprawdę zdrowy deser! Pieczone jabłka nieco kojarzą mi się ze świętami, jednak to jak najbardziej pozytywne podobieństwo. :) Chyba niedługo przyrządzę sobie taką przekąskę.
OdpowiedzUsuńpamiętam jak mama robiła mi pieczone jabłka jak byłam w ciąży :) Pychota :)
OdpowiedzUsuńhej! akurat wczoraj też robiłam pieczone jabłka! z masłem orzechowym własnej roboty, miodem i cynamonem :) trochę nie strukturalnie, ale co tam ;p
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :) A przy okazji chciałabym dodać, że Twój blog został nominowany do Versatile Blogger Award :) Po szczegóły zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie:)
Świetnie wyglądają ! :)
OdpowiedzUsuń