Składniki (na 12 muffinek):
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/4 szklanki mąki żytniej razowej
- 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1/4 szklanki otrębów
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki mleka
- 100g malin
- 1 średnie jabłko
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao naturalnego
Mąkę, otręby, płatki, ksylitol i sodę wymieszać w jednym naczyniu. W misce połączyć jogurt z mlekiem, malinami i startym lub pokrojonym drobno jabłkiem. Zawartość obu naczyń dodać do siebie i delikatnie przemieszać.
Ja chciałam uzyskać 6 muffinek kakaowych i 6 zwykłych, więc kakao dodałam do masy dopiero po napełnieniu 6 foremek. Jeśli chcecie jednak by wszystkie były ciemne - możecie śmiało dodać kakao w pierwszym etapie - wraz z mąką i otrębami.
Piec 30minut w 180stopniach.
Przepis dodaję do akcji "Ciasta z owocami sadu 2012", "Wypieki idealne", "Co w śniadaniówce można znaleźć?", "Słodycze bez cukru i aspartamu", "Sprawdzone menu na imprezy".
Minie trochę, zanim zapamiętam każde "1/4 szklanki", bo tyle tu składników, niemniej już wiem, że takie muffinki by mi zasmakowały. :) Uwielbiam takie zdrowe przepisy.
OdpowiedzUsuńteż bym je pokochała, mniam!
OdpowiedzUsuńZdrowie na talerzu :)
OdpowiedzUsuń