Przepis (z drobnymi modyfikacjami) pochodzi z mojej ulubionej "Książki Kucharskiej" Jean Carper. Danie błyskawiczne!
Składniki (na 2 porcje)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra-virgin
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 puszki fasoli
- 1/2 szklanki wody lub czerwonego wina
- 1/2 szklanki posiekanej w kostkę papryki dowolnego koloru
- 1/2 szklanki posiekanej w kostkę cukinii
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 1/2 szklanki posiekanych w kostkę pieczarek
- 100g makaronu z pszenicy durum
- 1 czerwona papryczka chili (lub łyżeczka sproszkowanej)
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- sos sojowy, pieprz, curry (opcjonalnie)
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. W średniej wielkości rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, chili i kumin - ja w tym miejscu dodałam również paprykę i cukinię. Obsmażać na średnim ogniu przez chwilę, po czym podlać wodą i dusić ok 5 minut. Dodać resztę składników i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i dusić kolejne kilka minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec połączyć z makaronem i podawać przybrane natką pietruszki lub kolendrą.
Kaloryczność:
Przepis dodaję do akcji "Potrawy rozgrzewające", "Nakarm się studencie", "Co jemy w pracy?".
pełne kolorów.. o tak :-)
OdpowiedzUsuńbardzo interesujący przepis :)
OdpowiedzUsuń