Kolejne kolorowe danie. Wczoraj prezentowałam wegetariańskie, kolorowe chili con carne z makaronem. Akcja kuchennego poprawiania nadszarpniętego nastroju. Jeśli lubicie indyjskie przyprawy i smaki, powinno Wam przypaść do gustu. To też kolejny sposób na smakowite zestawienie dyni. No i wreszcie udało mi się wziąć udział w organizowanej przeze mnie akcji na durszlaku i mikserze "Quchnia pełna Quinoa".
Składniki (na 2 porcje)
- szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- pół czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę
- 1 kiełbaska, najlepiej ze sprawdzonego źródła, drobno pokrojona
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 150g obranej i pokrojonej w kosteczkę dyni
- 100g cukinii pokrojonej w drobną kosteczkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra-virgin lub oleju rzepakowego
- bulion lub woda do podlewania
- łyżeczka przyprawy garam masala, curry, pieprz, kumin rzymski, oregano, natka pietruszki
Cebulę zeszklić na oliwie, dorzucić do niej kiełbaskę, podsmażać 1-2 minuty, po czym dodać paprykę, dynię, cukinię. Podsmażać kolejne 2 minuty, warzywa powinny puścić trochę soku. Podlać je wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem aż wszystko zmięknie (przede wszystkim papryka) - powinno to zająć ok 10 minut. Dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę i przyprawy, a na końcu wymieszać z ugotowaną komosą.
Przepis dodaję do akcji "Quchnia pełna quinoa", "Smak Indii", "Potrawy rozgrzewające" oraz "Dynia day".
U Ciebie również bardzo ciekawie, same pyszności <3
OdpowiedzUsuńI ja będę zaglądać:)
skoro już wiemy, że jesteśmy z tego samego miasta, to gdzie kupujesz quinoa?
OdpowiedzUsuń