sobota, 1 grudnia 2012

mega proste domowe mleko owsiane

Długo zabierałam się do zrobienia mleka sojowego, ale zniechęcało mnie żmudne wykonanie i niepewność o wytrzymałość mojego blendera. Stwierdziłam, że nie ma co czekać i spróbowałam pójść inną drogą.
Główną inspiracją były dla mnie te dwa przepisy - 1, 2.

źródło zdjęcia: internet

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • niepełna szklanka wrzącej wody
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1,5 szklanki wody

Płatki i cukier zalewamy wrzątkiem/bardzo ciepłą wodą. Odstawiamy na około 20minut i po tym czasie wrzucamy papkę do blendera wraz z 1,5 szklanki wody, miksujemy, miksujemy, miksujemy. Teraz pozostaje nam tylko przecedzić mleko. Do tego celu najlepiej sprawdzi się czysta pielucha tetrowa lub inny podobny kawałek materiału.

Co zrobić z resztkami płatków, które pozostaną? Pomysłów jest cała masa. Myślę, że najlepsze to wykorzystanie ich do ciastek owsianych, placuszków, do śniadania, deseru jogurtowego z owocami, jako maseczkę na twarz. :)
Mój przepis na ciasteczka z wykorzystaniem takiej "okary" jeszcze dziś! : )

Przepis dodaję do akcji "Domowy wyrób".

5 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam że to jest takie proste! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow!! To tak proste jak z mlekiem z migdałów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak! a nawet o stokroć prostsze, bo płatki są mięciutkie, a migdały twarde i trzeba je dłuużej moczyć : )

      Usuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)