Główną inspiracją były dla mnie te dwa przepisy - 1, 2.
źródło zdjęcia: internet
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- niepełna szklanka wrzącej wody
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1,5 szklanki wody
Płatki i cukier zalewamy wrzątkiem/bardzo ciepłą wodą. Odstawiamy na około 20minut i po tym czasie wrzucamy papkę do blendera wraz z 1,5 szklanki wody, miksujemy, miksujemy, miksujemy. Teraz pozostaje nam tylko przecedzić mleko. Do tego celu najlepiej sprawdzi się czysta pielucha tetrowa lub inny podobny kawałek materiału.
Co zrobić z resztkami płatków, które pozostaną? Pomysłów jest cała masa. Myślę, że najlepsze to wykorzystanie ich do ciastek owsianych, placuszków, do śniadania, deseru jogurtowego z owocami, jako maseczkę na twarz. :)
Mój przepis na ciasteczka z wykorzystaniem takiej "okary" jeszcze dziś! : )
Przepis dodaję do akcji "Domowy wyrób".
Nie wiedziałam że to jest takie proste! ;)
OdpowiedzUsuńwow!! To tak proste jak z mlekiem z migdałów :)
OdpowiedzUsuńtak! a nawet o stokroć prostsze, bo płatki są mięciutkie, a migdały twarde i trzeba je dłuużej moczyć : )
Usuńsuper pomysł! ;)
OdpowiedzUsuńRewelacja !!!!!!!
OdpowiedzUsuń