środa, 19 grudnia 2012

wspaniały omlet wielowarzywny z natką pietruszki

Moja lista rzeczy do zrobienia jest pełniejsza, niż kiedykolwiek. Ilekroć porównuję ją z ilością czasu, jaką dysponuję, coraz bardziej się frustruję. I to jest najlepszy przykład i powód, dlaczego porównywanie jest złe ;)

Musicie mi wybaczyć moją częstotliwość udzielania się tutaj. Dzienne studia i 3/4 etatu w pracy, do której dojazd w jedną stronę zajmuje 1,5h to absolutny hardkor. I żeby być większą masochistką i desperatką zastanawiam się nad rozszerzeniem swojego etatu z 1/2 do 3/4 również na styczeń. Ale to chyba tylko takie moje zachłanne pragnienia związane z większą wypłatą.
Prawdopodobnie w styczniu wrócę do życia i będę więcej gotować. 
Póki co wolicie nie wiedzieć jak się odżywiam.

Dla kontrastu pokażę Wam przepis na mój ulubiony omlet, bardzo zdrowy, sycący i obfitujący w różnorodne składniki. Jeśli chcecie przyrządzać go w mniejszej ilości, proporcjonalnie zmniejszcie ilość warzyw, tak by omlet Wam się "skleił", bo w przeciwnym razie, gdy warzyw będzie za dużo w stosunku do jajka, wyjdzie raczej jajecznica z warzywami ;)

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 6 jajek
  • pół małej cukinii (150g)
  • mała papryka czerwona (100g)
  • 3 średnie ziemniaki (150g)
  • 100g fasolki szparagowej
  • pół cebuli
  • łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz, tymianek, rozmaryn, oregano, posiekana natka pietruszki

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości (ok 25minut). W tym czasie fasolkę szparagową podgotować (np. na parze lub w wodzie - ok 10minut). Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać do niej pokrojone w kostkę paprykę i cukinię i podsmażać przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i rozdrobnioną fasolkę szparagową.
Jaja wbić do miski, dodać po szczypcie tymianku, rozmarynu, oregano i pieprzu, roztrzepać widelcem.
Warzywa zalać masą jajeczną i smażyć na średnim ogniu, podważając brzegi omletu, tak by płynna masa mogła spłynąć na dno patelni. Ścięty omlet przykryć i trzymać jeszcze chwilę na małym ogniu. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.


Przepis do dodaję do akcji "zimowe śniadanie"

2 komentarze:

  1. Lubię takie wymysły :) Czasem robię na szybki obiad, jak nie zdążę nic wcześniej przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię omlety warzywne, choć z ziemniakami nigdy nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)