- szklanka mleka 2%
- 40g płatków owsianych (około 4 łyżek)
- łyżka zarodków pszennych (lub dowolnych otrębów)
- 2 suszone morele
- łyżka kakao
- szczypta cynamonu
- 10 migdałów
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 duża mandarynka
Do niewielkiego garnka wsypać płatki owsiane, zarodki i kakao. Zalać je mlekiem i gotować na wolnym ogniu, mieszając do dokładnego połączenia się składników. Zagotować i zdjąć z palnika. Na dno miseczki wsypać migdały, siemię lniane i pokrojone w kosteczkę morele. Zalać owsianką, posypać cynamonem wedle uznania i udekorować obraną mandarynką.
Dla wielbicieli słodkości polecam dodanie łyżeczki miodu, który wspaniale zapobiega przeziębieniom.
Perfekcyjna propozycja na śniadanie, szczególnie zimą, kiedy jesteśmy ospali, zmęczeni i wiecznie zmarznięci. :)
Przepis dodaję do akcji "Studenckie gotowanie", "Zimowe szaleństwa".
Uwielbiam wcinać ciepłe owsianki w zimne poranki :D
OdpowiedzUsuńummm jaka pyszna <3 Owsianka to najlepszy wybór na śniadanie, szczególnie w ten mróz za oknem.
OdpowiedzUsuńkocham takie zimowe cieplutkie owsianki <3
OdpowiedzUsuń