środa, 13 listopada 2013

czekoladka daktylowa, czyli niebo w gębie z 5 składników

Zaraz po zrobieniu tej pasty dałam mamie do skosztowania z zamkniętymi oczami i miała powiedzieć co to. Nie wiedziała. Nie chciała wierzyć, że to tylko daktyle i kakao ;)
Nie powiem, nie powiem... inspirowałam się przepisem, który wyśledziłam u Garnkofilii - polecam, polecam i jeszcze raz polecam jej bloga! Kopalnia świetnych pomysłów :)
Zwlekałam tydzień ze zrobieniem - dłużej nie wytrzymałam, to nie na moje nerwy!
Mimo zaleceń robienia pasty przy pomocy miksera, odważyłam się zrobić ją blenderem ręcznym - bo szybciej, bo nie chce mi się brudzić robota... W przypadku mojego mocnego blendera Electroluxa nie było żadnego problemu i zajęło mi to 2minuty, ale podejrzewam, że mój stary blender mógłby ładnie nabrudzić :D Rozumiem więc emocje autorki w/w wpisu.
Ten przepis jest CUDOWNY! Czekolada z awokado i inne tego typu się nie umywają. 
Wypróbujcie koniecznie!


Składniki (na 1 mały słoiczek)
  • 200g daktyli bez pestek
  • 5 łyżek kakao
  • 0,5 szklanki mleka ryżowego (inne też będzie dobre)
  • kilka łyżek oleju kokosowego
  • + opcjonalnie - wiórki kokosowe
Daktyle namoczyć na kilka godzin, następnie odlać wodę. Uzbroić się w cierpliwość i rozpocząć ich miksowanie, dolewając co jakiś czas po trochu mleko, by ułatwić sobie pracę ;) gdy masa będzie gładka wystarczy dodać kakao, ewentualnie trochę mleka by nie było za gęste i wymieszać. ja połowę zostawiłam solo, a resztę wymieszałam z garścią wiórków kokosowych. tutaj ogranicza Was tylko Wasza fantazja - dobre będą też orzechy, suszone owoce, kawa, chilli czy cynamon :)


Przepis ląduje w akcji durszlakowej "Bezglutenowe desery". :)

10 komentarzy:

  1. Aj, to są chwile kiedy się załamuję, że jestem uczulona na kokos i czekoladę :( Wygląda pysznie!
    Dzięki za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności! Zapisuję do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A to musi być ten olej kokosowy pachnący? Mam taki bez zapachu. W weekend się biorę za Twoje przepisy, będę testować na moim Właścicielu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie musi być ten pachnący :P ogólnie nie musi go być - moje poprzedniczki go nie dawały, ale ja chciałam spróbować i tak mi podpasował do tego.
      mój grzeszek z dzieciństwa - mleczna czekolada z wiórkami kokosowymi - baaaardzo mi ta daktylowa z wiórkami i olejem kokosowym tamto wspomnienie grzeszku przypomina :D
      ależ mi miło - czekam na informacje zwrotne! smacznego życzę!

      Usuń
  4. Istne cudo! Pysznosci ;) nigdy bym nie pomyslala, ze na diecie bezglutenowej, bez nabialu i cukru można zrobić coś takiego. Ratujesz mi życie swoim blogiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nawet nie wiesz jak miło to czytać :)
      wróć po więcej :)

      Usuń
  5. Czy daktyle mogą być suszone?

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)