Składniki (na 2-3 porcje)
- woreczek ryżu brązowego
- 2-3 plastry ananasa
- pół średniej papryki czerwonej
- 50g oliwek zielonych
- łyżka tahini
- łyżka oleju rzepakowego
- kitchen king masala, shoarma czerwona, tymianek, sos sojowy do smaku
- łyżka słonecznika
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzić go.
W dużej misce połączyć ze sobą tahini, olej i przyprawy. Mogą to być dowolne kojarzące się z kuchnią orientalną lub wymienione przeze mnie wyżej. Fajnie pasuje tu czerwona papryka w proszku słodka lub ostra, garam masala, curry itp.
Pokroić w kostkę ananasa, paprykę i oliwki, po czym wrzucić je wraz z ugotowanym ryżem do miski z sosem i przyprawami.
Na koniec posypać ziarnami słonecznika.
Chciałam się jeszcze pochwalić jaką piękną liczbę wyświetleń upolowałam przypadkiem wczoraj ; ))) dziękuję wszystkim, którzy się do tego przyczynili!
Przepis dodaję do Mikserowej akcji "Śniadania do pracy/szkoły" : )
bardzo lubię sałatki z ryżem :) a kuchnię orientalną uuuuuuuuwielbiam!
OdpowiedzUsuńOmnomnom, to tylko oliwek mi brakuje i ananasa, jutro muszę coś fajnego wymyślić na obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki na winie :D Hehehe:) pyszne, smaczne, możńa wysprzątać lodówke
OdpowiedzUsuńDziękuje za wpis w akcji śniadaniowej
Po mojej podróży po Azji stwierdzam, że kuchnia orientalna jest ciekawa, szczególnie chińska. Sałatka zachęca smakiem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń