poniedziałek, 30 grudnia 2013

niezły pasztet!!! z bobu, warzyw i pieczarek

święta, święta i... po świętach. jak zwykle w grudniu zafundowałam Wam milczenie. przez ten pracowity miesiąc aż się stęskniłam za blogowaniem i odkryłam masę pomysłów na nowe potrawy. :)
jaki był ten miesiąc? intensywny, to na pewno. nerwowy. do tego trochę głodny i niedożywiony.
jeszcze przed świętami zapowiadałam na moim fanpage ten pasztet. obiecanki - cacanki, nie pojawił się na blogu tak szybko jak sądziłam, że się pojawi (krasnoludki zawiodły, nikt nie zrobił tego za mnie...).
pasztet daje się ładnie kroić, nie kruszy się i nie rozpada, po ukrojeniu można go bez problemu rozsmarować na kanapce co obrazują fotografie. :)


Składniki (na standardową keksówkę)
    • 1 pietruszka 
    • 2 marchewki
    • 1 seler
    • 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia cebulki i pieczarek
    • 1 cebula
    • ok. 200 g pieczarek
    • 200 g ugotowanego bobu
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 2 jaja (raczej małe)
    • kilka łyżek mąki z ciecierzycy (lub dowolnej innej mąki)
    • 1,5 łyżki sosu sojowego, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, majeranek, sól, pieprz


                        Warzywa ugotować do miękkości. Cebulę pokroić na drobno i podsmażyć na złoty kolor na oleju rzepakowym. Dodać posiekane w kosteczkę pieczarki i dusić chwilę aż zmiękną. Ugotowany bób zmiksować przy pomocy blendera lub robota kuchennego, dodać pieczarki z cebulką, warzywa i całość zmiksować na gładką pastę. Dodać jajka, czosnek, przyprawy i sos sojowy, pomieszać i dodać tyle mąki, żeby masa nie była zbyt rzadka. Piec 40-50 minut w 180 stopniach.

                        8 komentarzy:

                        1. muszę kiedyś spróbować, a składniki mam :) oprócz mąki z ciecierzycy, ale coś wymyśle :)

                          OdpowiedzUsuń
                          Odpowiedzi
                          1. możesz dać inną mąkę :) np. kukurydziana zachowuje się bardzo podobnie, ale każda inna też będzie ok.

                            Usuń
                        2. Uwielbiam strączkowe pasztety :) mieszasz dowolną ilość wszystkiego, wrzucasz mnóstwo przypraw i zawsze wyjdzie dobre :D tylko trzeba uważać, żeby nie rozgotować i takiej mocno nasiąkniętej papki nie wrzucić do piekarnika, bo wtedy się nie będzie chciał dopiec. Z soczewicy jest pyszny i delikatny!

                          Aha, i robiłam bez mąki, mąki nie trzeba, bo strączki są mączne bardzo :)

                          OdpowiedzUsuń
                        3. No to ja przyszłam też już życzenia złożyć: w nowym roku gotuj nam i sobie pyszności dla piękności i zdrowotności, ażeby szły one w parze z pokładami mądrości :D niech prowadzi Cię łaska odstresowująca oraz gwiazda szczęśliwości wszelakiej!

                          OdpowiedzUsuń
                        4. Taki pasztecik, to chętnie bym zjadła

                          OdpowiedzUsuń
                        5. Ten blog i wpisy pojawiające się tutaj motywują mnie do eksperymentów kulinarnych. Dodaję to miejsce do listy swoich ulubionych na: http://interesujace-blogi-o-zdrowiu.blogspot.com/.

                          OdpowiedzUsuń
                          Odpowiedzi
                          1. dziękuję bardzo :) powodzenia w rozwijaniu spisu życzę!

                            Usuń

                        szukaj po składnikach...

                        amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)