Bardzo dawno mnie tu nie było! Wakacje sprzyjają niespodziewanym wydarzeniom, urlopowym wyjazdom i innym szaleństwom. Obiecuję niebawem się nieco poprawić. Mam w zanadrzu kilka wpisów, za których przygotowanie na pewno się w końcu zabiorę :)
Dzisiaj jeden z moich ulubionych, wytrawnych wypieków. Szybki, prosty i przyjemny. Niestety trochę kaloryczny, ale jest to również mega pożywny sposób na posiłek do pracy czy szkoły.
Inspiracja pochodzi stąd. Zmniejszyłam ilość soli, gdyż za pierwszym razem wyszły zdecydowanie przesolone i zmieniłam nieco nadzienie. Świetne byłyby również pieczarkami i taką wersję niebawem zamierzam wypróbować :)
ciasto (na około 10 babeczek)
- szklanka mąki kukurydzianej
- szklanka mąki owsianej (uwaga bezglutenowcy -> szukajcie certyfikowanej lub zamieńcie bezpiecznie na gryczaną)
- 1 jajko
- 100g masła
- pół łyżeczki soli
- po pół papryki żółtej, zielonej i czerwonej
- mały pomidor
- kilka oliwek (opcjonalnie)
- pół kulki mozarelli (50g)
- odrobina startego sera żółtego do posypania po wierzchu
- oregano, bazylia, tymianek
Zagnieść ręką ciasto z zimnego masła i mąki, dodać sól i jajko. Chłodzić ciasto przez około 30 minut w lodówce.
Paprykę, pomidory i mozarellę pokroić w drobną kostkę, a oliwki pociąć w paseczki.
wyglądają bardzo smacznie, zawsze chciałam takie upiec !
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńmm apetycznie się prezentują ;D
OdpowiedzUsuńpoproszę jedną na wynos :)
OdpowiedzUsuńmniaaaaam:)
OdpowiedzUsuńtak smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM DO UDZIAŁU :)
http://inszaworld.blogspot.com/2014/09/konkurs-jesienny.html