sobota, 7 kwietnia 2012

bardzo domowy pasztet wielkanocny


Składniki:
  • 400g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • olej do smażenia wątróbki
  • 200g mięsa wołowego (u nas tzw. "gulaszowe", najchudsze)
  • 280g żołądków drobiowych
  • 150g chudego wędzonego boczku
  • 100g dobrze uwędzonej kiełbasy
  • 300g chudych kawałków z kurczaka(bez skóry i kości)
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 170g ugotowanych ziemniaków (ok 3szt)
  • 1 duża bułka pszenna (ok 100g)
  • 1 jajko
  • jak najwięcej przypraw :)

Wątróbkę podsmażyć i poddusić na oleju z cebulą.
Mięso wołowe, żołądki, 50g boczku, kiełbasę i kawałki kurczaka ugotować wraz z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym (ok 2,5h, aż mięso wołowe zmięknie).
Doprawić wywar pod koniec gotowania.
Wszystko zmielić wraz z namoczoną bułką i ziemniakami.
Aby ułatwić sobie mielenie, podsmażyć pozostałe 100g boczku na patelni i dodawać do mielenia, gdy odczuwa się "opór" ; )
Po zmieleniu powstałą masę dobrze wymieszać, doprawić wedle uznania (u nas - sól, pieprz, tymianek, majeranek, papryka, pietruszka).
Po doprawieniu dodać jajko i znowu wymieszać. Czasem należy dodać jeszcze jedno jajo. Ma powstać gęsta, lecz kleista masa.

Piec w naczyniu żaroodpornym lub blaszce keksowej w temperaturze ok 200stopni przez 30minut (do suchego patyczka).

No to wesołych! : )

Przepis dodaję do akcji "Wielkanocne smaki 2012".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)