Składniki (dla 4osób)
- 1duże jabłko
- 1duża cebula
- 500g piersi i udek kurczaka, bez skóry i kości
- szklanka surowego ryżu brązowego
- łyżka curry
- łyżeczka oleju do smażenia
- 1/4 szklanki rodzynek
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu
- sól i pieprz
Kurczaka pokroić na jednokęsowe kawałki. Oprószyć go solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Zdjąć go z patelni, wrzucając na nią jabłko, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i curry. Obsmażać, mieszając przez kilka minut.
Dodać bulion i rodzynki, a gdy będzie on wrzał, dorzucić ryż i kurczaka.
Zmniejszyć ogień i dusić, aż ryż będzie miękki.
Uwielbiam to danie! Przepis pochodzi z genialnej "Książki kucharskiej" Jean Carper, od której zaczęło się całe moje gotowanie i zainteresowanie żywieniem.
Wspaniałe połączenie smaku delikatnego mięsa kurczaka z soczystym musem jabłkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz