niedziela, 6 maja 2012

proste ciasto rabarbarowe z budyniem


Składniki:
  • 50g masła
  • 40g cukru pudru
  • jajko
  • 25g śmietany 18% (2łyżeczki)
  • 130g mąki pszennej tortowej (szklanka)
  • 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (trochę ponad pół szklanki)
  • 60g mąki pszennej pełnoziarnistej (prawie pół szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g rabarbaru - waga po obraniu i oczyszczeniu
  • 3,5łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 400ml mleka
Ja dodałam jeszcze do budyniu cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, a do ciasta domową skórkę pomarańczową. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, dajcie też więcej cukru, gdyż ja słodzę mało : )


Całe ciasto - 1931kcal (5porcji, 1porcja - 386kcal)
Białko -  46g (9,2g w porcji)
Tłuszcz - 59g (11,8g w porcji)
Węglowodany - 315g (63g w porcji)
Błonnik - 23g (4,6g w porcji)

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając cały czas, dodać jajko. Gdy masa będzie już gładka uzupełnić ją śmietaną.
Rabarbar umyć, obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. Dosypać do niego 1,5łyżki cukru i odstawić by puścił sok.
Do masy z masła, cukru, jajka i śmietany stopniowo dodawać wszystkie mąki i, proszek do pieczenia, cały czas mieszając. W pewnym momencie porzuciłam łyżkę i wyrabiałam ciasto rękami, bo było zbyt gęste :)
Gdy ciasto będzie już połączone, włożyć je do zamrażalnika.
Odmierzyć 400ml mleka i przygotować z niego budyń według przepisu podanego na opakowaniu.
Nastawić piekarnik na 180stopni.
Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika, rozwałkować je cienko. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować i oprószyć. Z owoców odlać nadmiar soku. Na ciasto nałożyć warstwę rabarbaru i polać ją przygotowanym wcześniej budyniem.
Piec około 35minut, obserwując co jakiś czas. Będzie gotowe, gdy brzegi się zarumienią.




Gdy tylko zobaczyłam rabarbar, ucieszyłam się ogromnie. "chodziło" za mną już od dawna ciasto z nim, a niestety w ubiegłym roku nie zrobiłam sobie rabarbarowych zapasów.
Dzisiaj mam już w zamrażalniku dwa pojemniczki z ładnie przygotowanymi kawałeczkami rabarbaru, mówiącego "wyciągnij mnie" ; )
Wiosna w pełni. zabierzmy się wszyscy do pieczenia ciasta z rabarbarem!

Przepis dodaję do akcji "Rabarbar. Zbieramy przepisy przed sezonem 2012", "Czas na piknik", "Rabarbarowa akcja".

4 komentarze:

  1. Zdjęcia doprawdy kuszące:) U mnie też zaczął sie już sezon na rabarbar - kompoty, ciasta, konfitury rabarbarowe. Zapraszam do mnie!
    I serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie jeszcze rabarbaru nie ma a szkoda:( uśmiechnęłam się na widok twojej patery-mam identyczną:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe ciasto..

    pozdrawiam i dziękuję za udział:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to apetycznie wygląda, szczególnie z góry! :P Ale i z boku.

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)