- 250g rabarbaru
- 200g jabłka
- 8 łyżeczek cukru muscovado
- 30g drożdży
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 20g zmielonej kaszy jaglanej
- 35g otrębów (u mnie standardowo mix pszennych, owsianych, orkiszowych, żytnich i gryczanych)
- 50ml mleka
- 50-100ml wody
- 1 jajko
- 10g oleju rzepakowego
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, zasypać 4 łyżeczkami cukru i wstawić do lodówki.
W misce wymieszać mąkę, kaszę, otręby i pozostały cukier. Dodać olej i jajko oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, stopniowo i powolutku podlewając wodą, uważając, by nie nalać zbyt dużo. Ciasto powinno być zwarte, nie lepiące się zbyt mocno do rąk.
Gotowe ciasto rozłożyć a blaszcze do pieczenia i postawić w ciepłym miejscu do dalszego rośnięcia.
W tym czasie przygotować jabłka - umyć je, obrać, oczyścić w gniazd nasiennych i pokroić w plasterki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na lekko podrośnięte ciasto rozłożyć jabłka, lekko wciskając je w środek. Na jabłkach równomiernie rozłożyć rabarbar i polać całość słodkim syropem, który pozostanie w miseczce z rabarbarem. Piec 30minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w środku na jakiś czas.
Miłośnikom słodkości polecam posypać gotowe ciasto cukrem pudrem.
Jedna, całkiem pokaźna, porcja ma 147kcal. : )
Przepis dodaję do akcji "Wiem, ile jem", "Piekę pełnoziarniście", "Wypieki z syropem klonowym, golden cyrup i cukrem muscovado", "Rabarbarowa akcja".
Ale fajne ciasto! Uwielbiam pełnoziarniste, a takiego drożdżowego jeszcze nie piekłam. A czym mogłabym zastąpić kaszę jaglaną, bo akurat nie mam? Dziękuje za udział w mojej akcji :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa : )
Usuńkaszę jaglaną możesz zastąpić dowolną inną zmieloną kaszą (np. gryczaną, manną) lub po prostu mąką : ) to jest niewielka ilość, więc ta różnica nie będzie wyczuwalna.
Wygląda prześlicznie, a patrząc po składzie jest doskonale zdrowe :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglada, znakomite, zdrowe i pewnie pyszne, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć że z mąki pełnoziarnistej może wyjść ciasto drożdżowe. Długo się nad tym zastanawiałam i dzięki tobie już wiem:)
OdpowiedzUsuńI like your style: brief and informative. Good job!
OdpowiedzUsuńno, no ale zdrowe to Twoje ciacho!
OdpowiedzUsuńI hope that you will show us more and more photos! The pictures are brilliant, I couldn't take my eyes off them.
OdpowiedzUsuńThis information is really useful! It's just what I was searching for
OdpowiedzUsuńYou are a true master of the quill! This reading was the so absorbing!Write more and thank you!
OdpowiedzUsuń