200g wątróbki z indyka
mąka
1 cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
100g ryżu (u mnie "Parboiled z dzikim" firmy Sonko)
mieszanka warzywna - brokuły, marchewka, seler, kalafior, kukurydza
natka pietruszki do przybrania
surówka z kapusty czerwonej i cukinii (z dressingiem jogurtowo-ziołowym)
Zagotować wodę na ryż. Włożyć 1 torebkę na wrzątek i gotować 15minut (od ponownego wrzenia 12minut).
Warzywa ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.
Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, dorzucić oprószoną mąką wątróbkę. Przesmażyć chwilę, a następnie podlać wywarem z warzyw (lub wodą, jeśli nie będziecie całości podawać z warzywami) i dusić do miękkości, mieszając co jakiś czas.
Teraz troszkę na temat produktu: Ryż parboiled jadłam po raz pierwszy i bardzo mi zasmakował. Zwróciłam szczególnie uwagę na jego konsystencję - jest fantastycznie sypki, dobrze podpasował mi smakowo do wątróbki : ) Dodatek ryżu dzikiego bardzo ładnie wygląda. Ryż parboiled wydaje się przy nim biały jak śnieg.
Czas gotowania podany przez producenta na opakowaniu zgadza się z rzeczywistym czasem gotowania.
Już się nie mogę doczekać, aż spróbuję ryżu jaśminowego : )
Macie jakieś fajne przepisy na jego wykorzystanie?
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz