środa, 13 czerwca 2012

wątróbka z ryżem i warzywami, czyli wątróbkowe fantazje

Składniki (na 2 porcje)
200g wątróbki z indyka
mąka
1 cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
100g ryżu (u mnie "Parboiled z dzikim" firmy Sonko)
mieszanka warzywna - brokuły, marchewka, seler, kalafior, kukurydza
natka pietruszki do przybrania
surówka z kapusty czerwonej i cukinii (z dressingiem jogurtowo-ziołowym)

Zagotować wodę na ryż. Włożyć 1 torebkę na wrzątek i gotować 15minut (od ponownego wrzenia 12minut).
Warzywa ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.
Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, dorzucić oprószoną mąką wątróbkę. Przesmażyć chwilę, a następnie podlać wywarem z warzyw (lub wodą, jeśli nie będziecie całości podawać z warzywami) i dusić do miękkości, mieszając co jakiś czas.

Teraz troszkę na temat produktu: Ryż parboiled jadłam po raz pierwszy i bardzo mi zasmakował. Zwróciłam szczególnie uwagę na jego konsystencję - jest fantastycznie sypki, dobrze podpasował mi smakowo do wątróbki : ) Dodatek ryżu dzikiego bardzo ładnie wygląda. Ryż parboiled wydaje się przy nim biały jak śnieg.
Czas gotowania podany przez producenta na opakowaniu zgadza się z rzeczywistym czasem gotowania.
Już się nie mogę doczekać, aż spróbuję ryżu jaśminowego : ) 
Macie jakieś fajne przepisy na jego wykorzystanie?

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)