poniedziałek, 2 lipca 2012

tuńczykowa pasta z marchewką i oliwkami

Obiecałam Tosi podać przepis na ten makaron - spełniam więc obietnicę : )
Odkopuję powoli zapowiadane obiady przyrządzone w czasie sesji. Niestety głodomor oraz leniwiec się we mnie odzywał i nie mam zbyt atrakcyjnych zdjęć. Ale uwierzcie na słowo, było przepyszne : ) Polecam po raz kolejny zabieganym, samotnym, początkującym czy leniwym, jeśli chcą zjeść coś pysznego, szybkiego i prostego.

Składniki (na 2 porcje)
  • 160g makaronu spaghetti z pszenicy durum
  • 1 marchewka
  • 3 pieczarki, pokrojone w plasterki
  • pół cebuli
  • puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym)
  • 40g oliwek (ok 10-15sztuk)
  • 2 duże łodygi natki selera
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Pokrojoną w kosteczkę cebulkę zeszklić na oleju, dodać pieczarki. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelnię wrzucić odsączonego tuńczyka, oliwki i startą na grubych oczkach marchewkę. Zamieszać, przykryć pokrywką. Nać selera posiekać drobno wraz z łodygą i dodać pod koniec gotowania. Całość wymieszać z makaronem i podawać, póki gorące : )

Porcja - 421kcal

Kuchnia Bardzo Włoska 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)