Składniki (na 4 porcje)
- 300g twarogu chudego
- 1 jajko
- 1 banan (50g)
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
- garść rodzynek (13g)
- 20g proszku budyniowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
Ser i banana rozdrobniłam blenderem na gładką masę, dodałam cukier, garstkę rodzynek, esencję i proszek budyniowy, wymieszałam. Na końcu oddzieliłam białko od żółtka. Żołtko poszło do masy serowej, a białko ubiłam ze szczyptą cukru i soli. Pianę delikatnie dodałam do sera i wymieszałam, a następnie całość przełożyłam do foremki do pieczenia.
Piekłam 35minut. Najpierw przez 20minut w 180 stopniach, a później co kilka minut zmniejszałam temperaturę, tak by sernik nie opadł przez nagły skok temperaturowy : ) Również po upieczeniu radzę zostawić go w spokoju (w piekarniku) na jakieś pół godziny.
Porcja - 110g - 136kcal
Rzeczywiście dietetyczny- to tak jakby jeść twaróg, ale o ile smaczniej ;D jakie wymiary ma twoja foremka, że wystarcza tak mała ilość składników?
OdpowiedzUsuńNo sernika z banem jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńw weganskich wypiekach jajko można zastapic bananem ;]
Usuńtak, dokładnie, jeśli więc ktoś by chciał mieć sernik "po wegańsku" to niech dwa więc dwa banany, zamiast jednego i jajka, jak w moim przepisie : )
Usuńa dodatek banana daje naturalnej słodyczy i ciekawego smaku, polecam : ) tak spontanicznie mi to wpadło na myśl, pierwszy raz teraz tak zrobiłam i jestem zachwycona!
a gdzie ziemniaki?! ;)
OdpowiedzUsuńwszystkie poszły do obiadu ;p
UsuńDziekuje za dodanie wpisu do akcji ;] uwielbiam serniki ;]
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis, pysznie i zdrowo ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńproszek budyniowy, to po prostu ten do robienia budyniu?:) w jakiej foremce robiłaś ten sernik?:) będę musiała koniecznie wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńtak, to budyń w proszku. :) wiesz co, to taka mała keksówka, ale dokładnych wymiarów Ci nie podam, bo wtedy akurat zrobiłam w połowie foremki i nie wiem dokąd dokładnie sięgało ciasto. ;p ale jest to ilość ciasta na 4-5 porcji. możesz również zrobić w foremkach na muffinki :)
Usuńpozdrawiam i daj znać jak wyszedł :)
Super przepis, też się skuszę:)
OdpowiedzUsuń