Prosta, świetna sprawa : )
Kostki takie mogą stanowić bazę wielu zup i potraw, do których potrzebny jest bulion.
Pozwalają zaoszczędzić czas i zdrowie, jeśli zastąpicie nimi sklepowe kostki, nafaszerowane chemią.
inspiracja: klik
- 1 litr wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- pół cebuli
- kawałek pora
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin BIO Biofuturo
- duży ząbek czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki i koperku
- liść laurowy
- pieprz, curry
Zagotować wodę, a warzywka umyć i oczyścić oraz pokroić w kostkę. W garnku zeszklić cebulę na oliwie, dodać curry, pieprz, liść laurowy, czosnek i pokrojone warzywka. Całość zalać litrem wrzątku. Gotować na małym ogniu długo, długo, aż wypuści wszystkie aromaty w przestrzeń : ) Na końcu dodać natkę i koperek.
Warzywa zmiksować, przerzucić je na dużą patelnię lub do garnka i odparować maksymalnie wodę.
U mnie w wersji mrożonej, ale można całość przelać na gorąco do słoika i zapasteryzować.
Świetny pomysł! Uwielbiam domowe wersje znanych przypraw. Zawsze wiadomo co w nich jest i są naprawdę zdrowe. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuńja tez sie zabieram do zrobienia takich kostek, ale sie nie moge zebrac:-)
OdpowiedzUsuń