czwartek, 11 października 2012

moja pełnoziarnista pizza, która zawsze wychodzi i w dodatku nie idzie w boczki

Mój przepis na pizzę mieliście okazję oglądać już tu.
Tym razem zrobiłam ją na mące pszennej pełnoziarnistej, z niewielkim dodatkiem pszennej oczyszczonej i standardowo z otrębami.
Na wierzchu pojawił się ser żółty w niewielkiej ilości, mozarella, wędlina drobiowa, pomidory, świeże zioła i po upieczeniu posypałam ją kiełkami fasolki mungo. Zabrakło oliwek, które zawsze obowiązkowo daję na wierzch.
Polecam spróbować tę lub poprzednią, gdyż jest to nieco zdrowsza i bardziej fit, ale równie smaczna wersja tej popularnej potrawy.

Z podanych składników wychodzą 3 spore spody do pizzy, które fajnie się mrożą, sos wystarczy na 3 pizze, a reszta składników dotyczy 2 krążków pizzy, gdyż 1 zamroziłam.

Składniki

Na ciasto:
  • pół szklanki mąki pszennej tortowej
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki otrębów (u mnie mix pszennych, owsianych i orkiszowych)
  • 40g drożdży
  • 100ml mleka
  • odrobina wody (trzeba"wyczuć" po konsystencji ciasta - ma być zwarte, nie klejące się do rąk!)
  • po pół łyżeczki soli i cukru
  • 2 łyżki oliwy - do posmarowania spodów przed pieczeniem
Na sos:
  • duży ząbek czosnku
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • zioła!!! : ) bazylia, oregano, majeranek, tymianek, rozmaryn i wszystko co lubicie
  • po pół łyżeczki soli i cukru
  • pieprz do smaku
Na wierzch:
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 40g mozarelli
  • 2 plasterki wędliny
  • 2 małe pomidory, sparzone wcześniej i obrane ze skórki
  • zioła prowansalskie, takie jak do sosu
Wykonanie dokładnie takie samo jak przy każdej pizzy, więc pozwolę sobie skopiować swój poprzedni przepis:

1. Mleko delikatnie podgrzać (do około 45stopni). Wsypać do niego cukier i łyżeczkę mąki pszennej oraz rozkruszyć drożdże i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut, aby drożdże podziałały ; )


2. W tym czasie wymieszać pozostałe mąki wraz z solą i otrębami i przygotować sos - do koncentratu dodać wszystkie zioła i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zamieszać. Gotowe : )
Zawsze w tym momencie zabieram się za tarcie sera na pizzę, krojenie wędliny, przygotowywanie innych składników, które będą mi potrzebne.


3. Gdy drożdże sobie podrosną przelać je do mąki i delikatnie mieszać ręką, wyrabiając ciasto. Dolać wodę w takiej ilości, która da nam idealnie zwarte ciasto, plastyczne, nie klejące się do rąk. Jeśli ewentualnie nalejemy za dużo wody, zawsze możemy dosypać sobie mąki.


4. Po wyrobieniu ciasta, odstawić je na pół godziny w ciepłym miejscu (najlepiej na szafę : )).

5. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować, posmarować oliwą, a następnie sosem, rozłożyć pomidory, obsypać innymi warzywami, serem, chudą wędliną i tym, co nam się nawinie.

6. Piec około 20minut w 180stopniach. Dłużej, jeśli wolimy grube ciasto i nie rozwałkujemy cienko. Łatwo można jednak poznać, że pizza jest gotowa, gdy zaczynają się rumienić jej brzegi.


Przepis dodaję do akcji "Sprawdzone menu na imprezy", "Męska uczta", "Potrawy rozgrzewające".

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Lubię smak mąki pełnoziarnistej, więc myślę że będzie mi smakowało :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię domową pizzę ;D

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)