Jeśli uda Wam się jeszcze kupić śliwki w rozsądnej cenie, a nie macie w zanadrzu takiego cudeńka, to gnajcie czym prędzej na poszukiwania.
U mnie wersja minimalistyczna (3 średnie słoiczki):
- 1 kg śliwek
- 100g cukru
- 50g kakao
Śliwki umyłam, usunęłam z nich pestki i rozdrobniłam blenderem. Całość przerzuciłam do brytfanny i zasypałam cukrem. Możliwe, że będziecie musieli dodać go więcej - wszystko zależy od tego jak słodkie będą Wasze śliwki. Smażyłam je tak, mieszając co jakiś czas przez godzinę. Po tym czasie dodałam kakao i smażyłam kolejne 20-30 minut, mieszając co chwilę. Po tym czasie przełożyłam powidła do wyparzonych słoików, zamknęłam szczelnie i zapasteryzowałam w garnku z odrobiną gotującej się wody (15 minut).
Przepis dodaję do akcji "Domowy wyrób".
Robiłam, dodałam też czekolady mmm...pychotka :)
OdpowiedzUsuńPrzepis genialny! Pierwszy raz zrobiła mi je moja babcia, a później trafiłam tutaj i zrobiłam swoją wersję, która jest obłędna :) Jedno ale: nie mogę się zgodzić co do kaloryczności tej nutelli - z 1 kg śliwek po usmażeniu ich zmieni się ich gramatura, ponieważ odparuje woda i nie będzie ich już 1 kg, tak więc na 100 g kaloryczność gotowych powideł będzie większa niż 84 kcal, racja? :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem Twojej opinii, czy się mylę? :)
Usuńo popatrz, masz rację :) niestety, masa się zagęszcza, więc w 100g gotowych powideł będzie pewnie i 2 razy tyle. :)
Usuńnie jestem niestety w stanie tabelki z ekcal poprawić, by była wiarygodna. nie zważyłam powideł po ich przyrządzeniu. następnym razem na pewno o tym pomyślę i zedytuję ten wpis :)
dzięki za czujność i pozdrowienia!
A jak już nutella jest gotowa, to jakie macie pomysły na jej serwowanie?? CZy warto ją zrobić zimą z mrożonych śliwek - nie chce mi się czekać:))
OdpowiedzUsuńnajlepsza po prostu do kanapek. super smakuje też z naleśnikami czy słodkimi placuszkami, racuchami. albo zjadana po prostu ze słoika :D
Usuńjasne, mrożone śliwki będą też ok :)
Pyszny przepis. Ostatnio poszukuje zdrowych przepisów, które w smaku upodobniłyby się choć troszkę do tradycyjnej nutelli ;] Jestem teraz na etapie mieszania kakao z awokado, ale ten przepis również intryguje. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWidziałam nutellę z fasoli, nutellę z awokado, ale wersji z powidłami śliwkowymi jeszcze nie doświadczyłam. Oryginalny pomysł!
OdpowiedzUsuń