niedziela, 11 stycznia 2015

idealne bezglutenowe muffiny kakaowe z nutką pomarańczy

UWAGA UWAGA komunikat! To 200 wpis na blogu! : ) Dotarłam do tej pięknej liczby i trochę przez ten czas już nawet znalazłam... siebie ; ) Dzięki wszystkim odwiedzającym : )

Zima i okres okołoświąteczny w moim domu nie sprzyjają wypiekom... Atmosfera przejedzenia i cukrowego nasycenia ciągnie się gdzieś tak do końca lutego. W ramach dodatkowej, ludzkiej motywacji piecze się jednak łatwiej i przyjemniej. Dzięki temu powstały moje nowe ULUBIONE muffiny. Serio - polecam wszystkim wypróbować ten przepis, bo w życiu nie upiekłam czegoś tak pysznego! : ) To chyba prawda, że piekąc dla kogoś wkłada się w to sto razy więcej zaangażowania i serca. 
Niedawno opublikowałam poprzednią wersję tych muffinów - na maxa czekoladową (klik)



Składniki (na 20 muffinek):
  • 1 szklanka mąki owsianej (certyfikowanej)
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 6 łyżek kakao
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka - osobno żółtka i białka
  • kawałek domowej skórki pomarańczowej (przepis tu)
  • ekstrakt kardamonowy (nada sie też waniliowy albo w ostatecznej ostateczności kupny olejek do ciasta ;) można też całkiem pominąć)
*opcjonalnie* kwaśny lukier - sok z cytryny + cukier puder

Mieszamy ze sobą mąki, ksylitol, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
W osobnym naczyniu łączymy żółtka, olej, mleko i ekstrakt (w przypadku olejku wystarczy kilka kropel).
Skórkę pomarańczową siekamy bardzo drobno.
Dodajemy mokre składniki oraz posiekaną skórkę pomarańczową do wymieszanych wcześniej suchych składników.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do powstałej masy i delikatnie mieszamy.
Przekładamy do foremek.
Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu muffiny można posmarować lekko kwaskowatym lukrem.

6 komentarzy:

  1. Nie przyswajasz glutenu czy po prostu unikasz go w kuchni?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają naprawdę pysznie! Cieszę się, że powstaje coraz więcej tak apetycznych i pieczołowitych przepisów dla osób na diecie bezglutenowej. Oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Również jestem na diecie bezglutenowej i muszę przyznać, że czerpie mnóstwo inspiracji z Twojego bloga ! :) Świetny przepis, już wypróbowałam :) Poza tym gratuluję 200 udanych wpisów, aby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bezglutenowa, idealna dla mnie! akurat miałam ochotę na coś słodkiego ;)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)