środa, 23 maja 2012

delikatny sernik dietetyczny



Składniki:
  • 400 g twarogu chudego
  • 1 jajko
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 łyżki proszku budyniowego
  • 120ml mleka
  • 30g stewii (lub 1/2 szklanki cukru)
  • odrobina skórki pomarańczowej
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować.
Jajko rozdzielić na białko i żółtko. Żółtko utrzeć ze stewią.
Twaróg i ugotowane ziemniaki zmielić lub zblenderować na gładką masę.
Do słodkiego żółtka dodać masę serową, budyń i mleko. Wymieszać wszystko energicznie.
Ubić białko ze szczyptą soli i cukru i dodać do masy. Delikatnie połączyć.
Całość przełożyć do foremki i piec około 40minut w 160stopniach. Będzie gotowy, gdy wierzch się ładnie zarumieni. Po upieczeniu zostawić sernik w ciepłym piekarniku na około 30minut, nie uchylając drzwiczek. Po tym czasie uchylić drzwiczki i tak trzymać kolejne 30minut, dla ostrożności ; ) Ja mojemu niestety za bardzo zaufałam ; )
Wychodzi naprawdę pyszny, delikatny i aż marzy się o następnym kawałku.

Niedługo spodziewać się możecie mojego pierwszego konkursu, gdyż jestem w trakcie rozmów z jedną miłą Panią. Zachęcam do zaglądania.


8 komentarzy:

  1. pozwolę sobie skorzystać z przepisu na sernik..wygląda kusząco..

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis :) A mogłabyś mi napisać coś więcej o stewii? Gdzie kupujesz, w jakiej formie jest najlepsza? Bo mam z nią nieszczególne doświadczenia, a nie chciałabym się na nią tak całkiem obrażać ;) Dzięki z góry!

    OdpowiedzUsuń
  3. MNIAM, świetnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. mój drogi/moja droga,
      ziemniaki nadają ciekawą konsystencję sernikowi. niwelują też częsty problem "rozpadania się" ciasta sernikowego, gdy trafi nam się wodnisty ser (a nie zawsze można niestety to wyczuć na sam jego widok). w smaku ich nie wyczujesz, bo stosuje się małe ilości i dokładnie się je mieli, natomiast zdecydowanie zobaczysz różnicę w konsystencji ciasta :) ja polecam wypróbować ten sposób, bo w moim domu (i nie tylko w moim!) piecze się sernik w ten sposób od pokoleń, i wychodzi ZAWSZE :) a jak zrobisz - koniecznie podziel się wrażeniami!
      pozdrawiam i zapraszam ponownie!

      Usuń
  5. super wygląda,tylko mam pytanie-na jaka foremke wylewasz ciasto??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. malutka, wąska keksówka. zmierzyłabym ale niestety nie mam jej obecnie pod ręką. jest mniej więcej o połowę mniejsza, niż tradycyjnych wymiarów keksówki :)
      mam nadzieję, że pomogłam choć trochę.

      Usuń
  6. Czy warto ryzykować za pierwszym razem i robić podwójną porcje w większej blaszce?
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)