- 7 łyżek płatków owsianych
- 2 łodygi rabarbaru
- garść żurawiny
- garść wiórków kokosowych
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżka siemienia lnianego
- 180ml mleka
- 1 jajko
Rabarbar oczyścić i pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić go na dno naczynia żaroodpornego / foremek. Zasypać łyżką cukru. Na to równomiernie rozsypać płatki owsiane, siemię, kokos i żurawinę. Jajko roztrzepać i wymieszać z mlekiem, a następnie zalać tym całość. Całość można posypać cynamonem.
Piec około 20minut w 180 stopniach.
Delikatna słodycz fajnie komponuje się z kwaskowatym rabarbarem. Bardzo smakowity deser. Polecam zarówno wersję, którą się inspirowałam, jak i moją : )
Przepis dodaję do akcji "Zdrowe słodycze" i "Rabarbarowa akcja".
Jak ja uwielbiam takie słodkie zapiekanki! i rabarbar mi się nie nudzi... Wypróbuję Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się Twój rabarbarowy deser pod pierzynką :) Aż żałuję, że wykorzystałam już swój cały ogrodowy zapas rabarbaru. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń