Moje pierwsze podejście do wegańskich naleśników.
Smakują jak typowe polskie naleśniki, wychodzą cudownie sprężyste i miękkie!
- pół szklanki mąki orkiszowej razowej
- pół szklanki mąki owsianej (moja kupiona w Eko-markecie)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- pół szklanki mleka sojowego
- trochę ponad pół szklanki wody gazowej
- łyżka oleju (u mnie olej ryżowy Oleofarm)
Mąkę przesiałam. Dodałam do niej siemię lniane rozmieszane w odrobinie mleka sojowego, a następnie pozostałe mleko i cały czas mieszając, dolewałam stopniowo wodę gazowaną. Następnie do ciasta dodałam olej ryżowy, zamieszałam i odstawiłam na kilka minut. Po tym czasie rozgrzałam patelnię. Ponownie pomieszałam masę i dolałam do niej odrobinę wody (aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany), a następnie smażyłam naleśniki na nasmarowanej olejem patelni.
Kaloryczność ciasta na naleśniki wegańskie
(przyjęłam, że podana ilość wystarczy na 2 porcje)
(przyjęłam, że podana ilość wystarczy na 2 porcje)
- ugotowana soczewica czerwona (1/4 szklanki suchych nasion)
- czerwona papryka (połowa średniej sztuki)
- domowy sos pomidorowy (może być ketchup) - ok 4 łyżek
- ugotowana kasza gryczana (ok 40g suchej)
- kilka oliwek (15g)
- tymianek, majeranek, oregano i szczypta garam masali.
Kaloryczność farszu
Ciekawi mnie przede wszystkim ten farsz. Kasza, soczewica? Oryginalnie!
OdpowiedzUsuńAle zdrowo...I te wartości dokładnie podane. Perfekcja!
OdpowiedzUsuńUwielbiaam każde naleśniki!
OdpowiedzUsuńbardzo fajna propozycją z chęcią bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńjeszcze chciałam spytać jak robisz to zestawienie kalorii? czy to jest jakaś aplikacja, program? ;)
OdpowiedzUsuńhttp://ekcal.com/page
Usuńdziękuję za odpowiedź ;)
OdpowiedzUsuń