Składniki:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 3 suszone figi (ewentualnie daktyle)
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- kilka łyżek mleka sojowego
Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzoną kaszę rozgniotłam widelcem i podlałam kilkoma łyżkami mleka. Po zamieszaniu dodałam wiórki kokosowe. Figi pokroiłam i dorzuciłam wraz z żurawiną do kaszki. Dokładnie połączyłam, a następnie formowałam z masy kuleczki. Można je dodatkowo obtoczyć w wiórkach kokosowych :) Moje po kilku godzinach w lodówce były jednak idealne, nie rozsypywały się ani nie kleiły do rąk.
Miłośnikom słodkości polecałabym wykonanie ich z rogniecionym bananem (można pominąć wtedy mleko lub dodać go łyżkę/dwie w zależności od konsystencji), gdyż nie są mocno słodkie.
fajne zdrowe kule , pycha !
OdpowiedzUsuńA, widzę, że dodajesz jeszcze suszone owoce:) ja uwielbiam migdały, więc je dodaję do czego mogę ;)
OdpowiedzUsuń