- 1 placek tortilli
- kawałek piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka oleju
- natka pietruszki
- garstka bazylii
- curry
- pieprz
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- świeże zioła
- pół pomidora
- 2 liście kapusty włoskiej
- 2 liście szpinaku
- 1 liść kapusty pekińskiej
Jeśli mamy czas, odstawiamy ją do lodówki na godzinę.
Jogurt mieszamy dokładnie z posiekanymi ziołami.
Pomidorka kroimy w kosteczkę. Kapustę szatkujemy, szpinak rozrywamy lub kroimy.
Tortillę podgrzewamy na suchej patelni z obu stron. Następnie zdejmujemy ją z patelni i wrzucamy w jej miejsce mięso wraz z 'marynatą'. Smażymy kilka minut do miękkości.
Na gotowy placek tortilli nakładamy jogurt, kapustę, szpinak, pomidorki i kurczaka. Zawijamy.
Pakujemy na piknik, na uczelnię, do pracy albo zjadamy od razu ; )
Ostatnio polubiłam tę formę kanapki na długi dzień na uczelni.
Mięso jest tak soczyste i zioła nadają mu wspaniałego aromatu. Do tego porcja wspaniałych warzyw i to wszystko gotowe zaledwie w 5minut : )
pyszne tortillki, super dodatki!
OdpowiedzUsuń