Marzyłam by były chrupiące! I są ku mojej uciesze.
Uważajcie tylko, by ich nie przypiec za mocno, co mnie wyjątkowo się udało...
Składniki (na 14 sztuk)
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki otrębów
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów
- garść rodzynek
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka melasy (lub miodu)
- 1 banan
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka jogurtu/kefiru/wody (opcjonalnie, gdyby masa była zbyt sucha lub zbyt gęsta)
Nakładać łyżką na blachę do pieczenia i "spłaszczać", formując dowolne kształty.
Piec 15-20 minut w 180 stopniach.
Przepis dodaję do akcji "Co jemy w pracy?" i "Co w śniadaniówce można znaleźć?".
zdrowe chrupanie bez wyrzutów to mi się podoba
OdpowiedzUsuńfaaaak...zapomnialam o kakale!!!!! :(((( tosia
OdpowiedzUsuńmogę zaświadczyć, iż były niczego sobie ((;
OdpowiedzUsuńFantastyczna kombinacja :) Zrobiłam wersję z suszonymi wiśniami zamiast rodzynek i ukochanym karobem zamiast kakao, wyszły naprawdę świetne. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńTo, ze mąka jest pszenna pelnoziarnista to nie znaczy, ze nie jest niezdrowa. Wywalilbym mąke i byloby okej.
OdpowiedzUsuń