wtorek, 23 października 2012

dietetyczne muffinki dyniowe z orzechami - bez cukru, razowe, niskotłuszczowe

Dynia... Warzywo, które urzeka mnie swoim kształtem, teksturą i kolorem. Wciąż nie rozumiem jak to jest, że mimo bezpłciowego smaku tak ją uwielbiam.
Chyba jedna z niewielu rzeczy sezonowych, za które kocham tę porę roku.
Zrobiłam już do słoików puree z dyni oraz dynię w słodko-kwaśnej zalewie z domowym octem jabłkowym. Teraz pora na moją pierwszą zupę z dyni i korzenne muffinki dyniowe, na które przepis znajdziecie poniżej.
W środku są przyjemnie puszyste i zarazem lekko wilgotne, lecz w zupełnie inny sposób, niż te na bazie cukinii.

Składniki (na 10 muffinek)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka odciśniętego miąższu z dyni (ok 400g)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub innej pełnoziarnistej)
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki daktyli (dokładnie 55g)
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki przypraw - cynamonu, kardamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej albo po prostu przyprawa do piernika
Orzechy zmielić, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, ksylitolem i przyprawami. Daktyle zalać wrzącą wodą i rozdrobnić blenderem lub rozetrzeć je w moździerzu na pastę. Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dorzucić do suchych składników. Dodać olej, ekstrakt waniliowy, daktyle i wymieszać dokładnie. Na końcu dodaj jajka i wymieszaj, a jeśli masz więcej czasu to do masy dodaj najpierw same żółtka, a z białek ubij pianę, którą potem delikatnie wymieszaj z całością.
Piec 20 minut w 180 stopniach.


Przepis dodaję do akcji "Szukamy alternatywy dla mąki pszennej", "Quchnia pełna quinoa", "Dyniowe przysmaki", "Co jemy w pracy?", "Potrawy rozgrzewające".

8 komentarzy:

  1. Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja z pytaniem trochę z innej "beczki" jakiego jogurtu naturalnego uzywasz? Ile % tłuszczu, może polecisz jakiś konkretny i dobry:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robię jogurt sama w domu :) przepis znajdziesz u mnie na blogu, to naprawdę proste i zawsze wychodzi. robię z mleka 2%tł. a z kupnych na pewno około 1,5-2% tł. i patrzeć aby nie miał w składzie dodatku cukru.

      Usuń
  3. dziękuję bardzo za odpowiedz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodaję do ulubionych, mam zamiar robić w weekend :) Dziękuje za super przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Babeczki nie wyszły :( piekłam je chyba 40 minut i w srodku były surowe :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to niemożliwe, musiałaś coś źle zrobić. piekłam je już 4 razy z tego przepisu i wyszły mi za każdym razem.
      one mają taką specyficzną konsystencję, są wilgotne, nie są suche jak zwykłe babeczki, które się piecze na mące bez dodatku warzyw.

      Usuń
  6. właśnie upiekłam te muffinki:) następnym razem chyba muszę sobie darować przyprawę do piernika i zastąpić ją np. karobem.... Poza tym są całkiem dobre:)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)