niedziela, 21 października 2012

lekka, niskokaloryczna pasta sojowo-ziołowa do kanapek

 
Składniki
  • 3/4 szklanki suchych nasion soi
  • woda (do namoczenia i ugotowania soi)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej domowego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • po łyżce posiekanych ziół - koperku, bazylii, oregano, szczypiorku
  • pieprz, sos sojowy, czosnek (opcjonalnie)
Nasiona soi namoczyć na noc, rano opłukać i ugotować do miękkości. Ostudzić i zblenderować lub zmielić na gładką masę. Dodać jogurt, oliwę i musztardę oraz wymieszać dokładnie. Zioła posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, dorzucić do pasty sojowej, popieprzyć i dodać sosu sojowego do smaku.

Taka pasta świetnie pasuje do kanapek, do tortilli czy do obiadu.


Poniżej inne moje pomysły na bezmięsne pasty do chleba:
Kanapkowa pasta fasolowo-ziołowa

Przepis dodaję do akcji "Soja inaczej", "Sprawdzone menu na imprezy", "Domowy wyrób", "Co jemy w pracy?", "Potrawy rozgrzewające".

4 komentarze:

  1. namoczę dziś soję, przygotuję wg Twojego przepisu :) jak długo trzeba ją gotować?

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam! jest najlepsza na świecie! dziękuję! :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię coś podobnego, ale z gotowego tofu marynowanego Polsoi. Zamiast jogurtu dodaję mleko sojowe (lub do naturalnego tofu mleko kokosowe + cynamon+ miód i jest na słodko), świeży majeranek, czosnek, pieprz, sos sojowy, szczypiorek, rzodkiewkę...

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)