Powtórzę się - tortilla z jajkiem to moje ulubione drugie śniadanie!Podobny przepis już tu nawet był, ale tym razem znalazłam fajne zastosowanie dla mojej pasty z soczewicy i zdecydowałam się nim z Wami podzielić. Ta tortilla jest mocno paprykowa i bardzo aromatyczna, właśnie dzięki zastosowaniu pasty z soczewicy.
Składniki:
- 1 placek tortilli
- 1 jajko, ugotowane na twardo
- 1 duży liść kapusty pekińskiej
- 1/4 średniej papryki czerwonej
- 2 łyżki aromatycznej pasty z soczewicy i papryki
Pastą posmarować podgrzany placek tortilli. Kapustę drobno poszatkować, paprykę skroić w drobną kosteczkę, a jajko pokroić na 16 części. Wszystkie składniki nałożyć na posmarowaną pastą tortillę i zawinąć.
Ja zabieram ją często na uczelnię i do pracy na 2 śniadanie lub na częściowy obiad. Smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest bardzo pożywna, zdrowa i sycąca. W paście, którą jest posmarowana zawarte są wspaniałe przyprawy, zdrowa soczewica, jogurt i siemię lniane, które zawiera kwasy omega-3. Gdyby jeszcze placek zrobić samemu w domu, z mąki pełnoziarnistej, to byłaby już w ogóle bajka. ; ) Może znacie jakiś dobry, sprawdzony przepis na tortillę?
Przepis dodaję do akcji "Odporni ze smakiem".
Przepis dodaję do akcji "Odporni ze smakiem".
Faktycznie, zdrowo i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na tortillę? Ja zwykle robię quesadillas, ale generalnie upycham - pieczarki i ser żółty. Jeśli typowy zawijaniec, to do tego dochodzi pomidor, cebula, sałata, czasem szynka. Dobra jest też tortilla ze szpinakiem, fetą i serem żółtym.
Witam, nominowałam Twój blog o zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !!
OdpowiedzUsuńnaprawdę uwielbiam tortille!
OdpowiedzUsuń