sobota, 24 listopada 2012

perfekcyjny sposób na 2 śniadanie - tortilla z jajem!

Czasu coraz mniej. Ostatni wpis dodałam prawie 10 dni temu... Owszem, śledzę Wasze poczynania i przypominam o sobie na facebookowym profilu (swoją drogą zachęcam do polubienia : ) pomóżcie mi się rozkręcić!). Ugotować coś i napisać jednak nie starcza mi czasu. Wybieranie pomiędzy chwilą na czytanie, chwilą dla bloga i chwilą dla siebie to naprawdę ciężka sprawa. Wszystko wydaje mi się równie ważne i chciałabym poświęcać temu więcej czasu. Idzie grudzień, będzie może trochę więcej okazji do gotowania i pieczenia wraz ze zbliżającymi się świętami. Popieram akcje "odchudzania świąt" prowadzone u koleżanek bloggerek i obiecuję coś dorzucić od siebie w tym temacie. Trzymajcie kciuki, bym nie zapracowała się na śmierć i nie zapomniała z tego wszystkiego o jedzeniu ; )

Powtórzę się - tortilla z jajkiem to moje ulubione drugie śniadanie!Podobny przepis już tu nawet był, ale tym razem znalazłam fajne zastosowanie dla mojej pasty z soczewicy i zdecydowałam się nim z Wami podzielić. Ta tortilla jest mocno paprykowa i bardzo aromatyczna, właśnie dzięki zastosowaniu pasty z soczewicy.

Składniki:
  • 1 placek tortilli
  • 1 jajko, ugotowane na twardo
  • 1 duży liść kapusty pekińskiej
  • 1/4 średniej papryki czerwonej
  • 2 łyżki aromatycznej pasty z soczewicy i papryki
Pastą posmarować podgrzany placek tortilli. Kapustę drobno poszatkować, paprykę skroić w drobną kosteczkę, a jajko pokroić na 16 części. Wszystkie składniki nałożyć na posmarowaną pastą tortillę i zawinąć.

Ja zabieram ją często na uczelnię i do pracy na 2 śniadanie lub na częściowy obiad. Smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest bardzo pożywna, zdrowa i sycąca. W paście, którą jest posmarowana zawarte są wspaniałe przyprawy, zdrowa soczewica, jogurt i siemię lniane, które zawiera kwasy omega-3. Gdyby jeszcze placek zrobić samemu w domu, z mąki pełnoziarnistej, to byłaby już w ogóle bajka. ; ) Może znacie jakiś dobry, sprawdzony przepis na tortillę?

Przepis dodaję do akcji "Odporni ze smakiem".

3 komentarze:

  1. Faktycznie, zdrowo i bardzo smacznie :)
    Przepis na tortillę? Ja zwykle robię quesadillas, ale generalnie upycham - pieczarki i ser żółty. Jeśli typowy zawijaniec, to do tego dochodzi pomidor, cebula, sałata, czasem szynka. Dobra jest też tortilla ze szpinakiem, fetą i serem żółtym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, nominowałam Twój blog o zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !!

    OdpowiedzUsuń
  3. naprawdę uwielbiam tortille!

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)