niedziela, 8 września 2013

czekoladowo-kokosowa jaglanka z bananem - zdrowy podwieczorek na diecie (3)

czy to mnie się wydaje czy przyszła jesień? mimo 25 stopni na termometrze w dzień, wieczorne chłody dają mi się we znaki, a ociekające brązem liście kasztanowca sygnalizują konieczność wymiany garderoby na taką, która nie uwzględnia kusych sukienek i bluzek bez rękawków. a szkoda, bo bardzo je polubiłam tego lata. ; )
jakie są Wasze sposoby na dobry nastrój jesienią?
zasiadacie tak jak ja pod kocem z gorącą herbatą czy raczej wyciągacie kolorową parę kaloszy, by móc skakać prosto w sam środek kałuży? chętnie o tym poczytam : )


Składniki (na 2 porcje)
  • 100g kaszy jaglanej
  • szklanka mleka (u mnie sojowe, ale może być dowolne)
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • płaska łyżeczka ksylitolu
  • 1 banan
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • zmielone orzechy laskowe do posypania po wierzchu (opcjonalnie)
Kaszę jaglaną odmierzyć, wypłukać pod bieżącą wodą i ugotować na wodzie i mleku. Odradzam mieszanie, gdyż kasza ta wyjątkowo przywiera do dna garnka, gdy się ją miesza w trakcie gotowania. Po prostu zalewam ją płynem, mieszam, by połączyć składniki, a gdy zacznie wrzeć nakrywam pokrywką i gotuję na małym ogniu. Zwykle po 10 minutach wyłączam gaz i zostawiam kaszę pod pokrywką na 5-10minut. Po tym czasie jest idealna. 
Banana umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dodać go do gotowej kaszy wraz z kakao i intensywnie wymieszać, by pozbyć się grudek. Następnie posłodzić ksylitolem, dodać wiórki i siemię lniane, zamieszać i gotowe! Podawać posypane zmielonymi orzechami.


Przepis dodaję do akcji "Nakarm cukrzyka latem".

12 komentarzy:

  1. Mój nastrój przed jesienią jest zwykle najlepszy w całym roku, mam wtedy nieprzebrane pokłady motywacji i siły. Lubię jesień, lubię nadchodzące wyciszenie, jest to zdecydowanie moja pora roku. No, i przygotowuję swoją odporność nalewką czosnkową i cynkiem do jesiennych i zimowych wzlotów i upadków.

    Jak Ci się sprawdzają wschodnie kosmetyki? Nadal zadowolona? Planujesz jakieś jeszcze zakupy? Ja niedługo robię zamówienie szamponów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis na jaglankę. Zapiszę i chętnie wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis na kaszę jaglaną :) tez ją bardzo lubię, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogłabyś podlinkować Nakarm cukrzyka latem, żeby kierowało do zaproszenia lub akcji na durszlaku albo mikserze?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mamo, jakie to dobre! Zrobiłam, zjadłam, będę powtarzać! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny przepis, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie wypróbowałam i jest bardzo smaczne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie wypróbowałam i wyszło bardzo smaczne :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam,
    kiedyś przeczytałam, że w świeżo zmielonym siemieniu lnianym zachodzi proces cyjanogenezy i o ile się nie mylę z tego co zapamiętałam, spożywane w ten sposób siemię jest szkodliwe. Uwalnia się wtedy trujący dla organizmu cyjanek. Przygotowane siemię powinno się wówczas zalać gorąca wodą lub "białkiem" np. mlekiem który powoduje wiązanie. Nie jest wtedy już trujące. Ja mielę nasiona na swieżo, ale zawsze zalewam gorącą wodą. Jaki jest Twój punkt widzenia w tej kwestii? Pozdrawiam serdecznie, Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      Jakby się tak przyjrzeć zdrowej żywności w wielu produktach znajdziesz potencjalnie szkodliwe substancje - wszystko jednak zależy od postaci i przede wszystkim dawki! :)
      W przypadku siemienia lnianego nie jest to produkt, który jesteśmy w stanie (ani też powinniśmy) spożywać na kilogramy - zalecane ilości to tak naprawdę łyżka - dwie w ciągu doby, a w nich zawarte są tak niewielkie ilości cyjanku, że nie wywołuje on żadnego działania na organizm.
      Poprzez zalanie gorącą wodą siemienia pozbawisz je cennych kwasów omega-3, które są wrażliwe na podgrzewanie, temperaturę, światło. Według mnie taka opcja nie ma sensu, chyba że Twoim celem jest wyłącznie działanie osłonowe na przewód pokarmowy. Spożywając siemię zmielone na surowo masz 2w1 - osłonowe działanie + kwasy omega-3.
      Pozdrawiam :)
      Agata

      Usuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)