czwartek, 19 września 2013

jak nie zbankrutować chcąc się zdrowo odżywiać (1 - saga o płatkach)

płatki, muesli, granola - idealny posiłek na rozpoczęcie dnia! 

gdy połączymy je z produktem mlecznym, garścią orzechów lub pestek i owocami powstanie idealna kompozycja białek, tłuszczy i węglowodanów, która doda nam energii na cały poranek.

sęk w tym, by dobrze wybrać bazę naszego śniadania, czyli płatki. a jak sami dobrze wiecie na półkach znaleźć można całą masę produktów z kategorii śniadaniowej, które absolutnie na śniadanie się nie nadają, a i na podwieczorek często też nie bardzo, bo ilość cukru w porcji jest zbyt duża.
 i nie mam tu na myśli tylko płatków śniadaniowych nesquik czy chocapic.

chcąc zdrowo rozpocząć dzień powinniśmy wystrzegać się opakowań, które na liście składników (najczęściej już na pierwszych pozycjach) mają syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, słód, glukozę czy inne substancje słodzące. sęk w tym, że prawie wszystkie sklepowe mieszanki muesli czy granole mają w składzie 2 lub nawet 3 substancje słodzące...

"mistrzowie" kategorii:

muesli FITELLA/źródło: google
płatki NESTLE/źródło: google
jak widzę te składy to mi gorzej...

JAK ŻYĆ?!

powstała więc cała masa produktów ekologicznych, które miały nam pomóc w wyborze, wyszczupleniu sylwetki i... portfela. skład takich płatków rzeczywiście jest rewelacyjny, ale cena?! kto normalny da 20zł za paczkę płatków, która wystarcza na kilka dni? na pewno nie statystyczny Polak. ani ja.

ja zawsze polecam własnoręczne mieszanie ; ) 

  • możemy wtedy jako bazę kupić dowolne płatki - lubimy owsiane, dajemy owsiane; lubimy żytnie, dajemy żytnie itd... 
  • możemy wybrać ulubione dodatki i nie musimy zawsze też dodawać tych samych orzechów czy bakalii, co zwiększy różnorodność naszych posiłków. 
  • nie dodamy niepotrzebnego cukru ani chemii. jak bardzo brakuje nam słodyczy to dodajmy odrobinę miodu. nie zbankrutujemy od tego.
  • a propos bankructwa - DIY gwarantuje nam niską cenę (chyba że zechcemy wymieszać płatki gryczane, jaglane i sojowe z jagodami goji i orzechami pekan <; cóż!)
  • dla mnie plusem DIY jest też to, że powstaje duża ilość gotowego muesli czy granoli. jak wiadomo płatki owsiane najczęściej sprzedawane są w opakowaniach o pojemności 400g. gdy wymieszamy np. płatki owsiane, żytnie i orkiszowe mamy ponad kilogram "bazy" : ) nie muszę więc co tydzień biegać do sklepu po płatki, tylko mam spokój przez miesiąc lub dwa. dla mnie bomba!
  • są też minusy - trzeba znaleźć trochę czasu. sporządzenie muesli jest raczej proste i szybkie, bo polega tylko na wymieszaniu. z granolą sprawa ma się już gorzej, bo trzeba wszystko przygotować, upiec, ostudzić i trwa to dużo, dużo dłużej. ale nie jest to jeszcze jakaś tragedia, jeśli przygotujemy jednorazowo ilość na np. 2 miesiące.
  • przykładowe przepisy na granolowe DIY dodane przeze mnie: klik, klik

...jeśli jednak zdarza się moment kryzysowy...

...da się to jakoś przeżyć i sama nierzadko tak robię. wygrzebujemy z gąszczu zła mniejsze zło.

moje ulubione kupne muesli - dostępne wyłącznie w Tesco (500g - 4zł)

źródło: google
ten post to nie jest żadna reklama firmy Sante. nikt mi za to nie płaci ani nie dostałam rocznego zapasu muesli firmy Sante ani produktów od Tesco ; ) po prostu kiedyś natknęłam się na te płatki w Tesco i pozostaję im wierna ze względu na ich niesamowity, prosty skład. coś co jest niemożliwością dla innych producentów tutaj stało się możliwe. zobaczcie sami:


wyrzuciłabym jedynie płatki kukurydziane, ale i tak jest ich najmniej spośród wszystkich innych rodzai płatków, więc jakoś jestem w stanie to przeboleć.

kończę ten przydługi wpis, następna część serii już niedługo!
pozdrawiam!

znacie te płatki? a może macie do polecenia inne dobre gotowe mieszanki płatków albo ciekawe przepisy na domowe granole? PISZCIE!

15 komentarzy:

  1. Ja kupiłam musli Sante w Biedronce, nawet niedawno widziałam jeszcze ostatni sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio widziałam płatki marki Carrefour, wyprodukowane przez Sante. Niestety nie porównałam składu i nie wiem czy to dobry odpowiednik... Przepis na domową granolę też by mi się przydał.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm nie jadłam jeszcze nigdy płatków gryczanych, jaglanych czy sojowych ;) Drogi to interes??

    OdpowiedzUsuń
  4. Super post, jestem ciekawa dalszego ciągu tej serii! Mam swój sposób na poranną owsiankę, dodaję do niej owoce, orzechy, wszystko trzymam osobno ze względu na dietę (liczę sobie osobno każdy makroskładnik). Poza tym często z płatków owsianych robię placki i szkoda by mi było je mieszać z czymś.

    Jestem namiętną czytelniczką składów odkąd kupiłam sobie otręby z Sante ze śliwką i się okazało, że to jakiś straszny granulat, jak dla zwierząt. Smak porównywalny z karmą mojego królika. Poza tym moim faworytem są wszelkie płatki fitness pszenno-ryżowe, które zatykają jelita skuteczniej niż korek wsadzony w... :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się całkowicie!

    Tylko nigdy mi jeszcze granola nie wyszła. Z jakiego przepisu bym nie korzystała, efekt końcowy to zawsze słodkie płatki, ewentualnie przypalone słodkie płatki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Potwierdzam! Chyba najlepsze jakie udalo mi sie kupic :) Najbardziej lubie te z truskawka i jablkiem ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak widać, produkty z tesco niekoniecznie muszą być "be" ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie jak musli, to tylko DIY. Jak patrzę na skład większości płatków dostępnych w sklepach, to przestaje mieć na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, tak wybranie płatków bez zbędnych dosładzaczy jest niezwykle trudne...
    Osobiście również popieram robienie granoli lub musli, fakt że trochę czasu trzeba poświęcić, ale na zdrowie czasu nie powinno się żałować ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja uwielbiam markę Benus i ich musli. też cudownie proste składy, są dostępne w auchan. i mają chyba swoich fanów, bo ostatnio jak zachodzę to często półeczka jest pusta

    OdpowiedzUsuń
  11. Od kiedy zrobiłam swoją pierwszą domową granolę nawet nie podchodzę do tej sklepowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie zachwyca..Domowe najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  13. ciągle noszę się z zamiarem zrobienia swojej własnej granoli:p

    czekam na więcej wpisów o takiej tematyce

    OdpowiedzUsuń
  14. jak czytam skład tych niektórych opakowań sklepowych to aż mi oczy czasami wychodzą z orbit

    OdpowiedzUsuń
  15. No właśnie jak byłam ostatnio w almie to nie znalazłam żadnych płatków godnych uwagi, a sądziłam, że tam będzie jakiś wybór, chyba będę zmuszona zrobić swoją własną granolę ;)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)